I tre år har Tromsø Alpinpark mottatt flere titalls lastebillass med flis som stammer fra oppkuttet hageavfall. Hageavfallet leveres av byens befolkning til Remiks som kverner det opp og kjører det ut til slalåmbakken i Kroken. Her lempes det i bunnen av bakken, før det dras utover området for å jevne ut underlaget. Dette gjøres fordi deler av bakken er steinete, mens hageavfallet sørger for at underlaget blir jevnere og dermed enklere å holde snøen og kjøreforholdene ved like.

NYE LASS HVER UKE: Slik ser det ut i bunnen av slalåmbakken i Kroken, der Remiks ukentlig kjører inn flere lastebillass med det de kaller flis.

Men i massene som leveres av Remiks finnes det både plastbiter og annet søppel. Da iTromsø var innom Kroken-løypa på torsdag formiddag ble det funnet mye plast på kort tid. Innimellom flisen ligger deler av plastposer, gammelt tauverk, biter av hardplast og netting. I løpet av et par minutter fant man også en gammel sko som var delt opp, en halv lastestropp og biter av en gammel dørmatte.

Visste ikke om plasten

– Jeg er personlig ute og ser igjennom de dungene hver gang det kommer et lass, og det er veldig rent det som kommer. Fordi vi hadde en situasjon her for noen år tilbake der vi fikk levert masser av trevirke som viste seg ikke å være lovlig, så har vi vært veldig nøye denne gangen med å forsikre oss om at dette var lovlig, sier driftsleder i Tromsø alpinpark, Jesper Kufaas.

FANT SKO: Av ting som er å finne på noen få minutters gåtur ved massene er blant annet en gammel sko som er delt i to, en halv lastestropp, tauverk, biter av en gammel dørmatte og hardplast.

Han forteller at de har fått levert masser fra Remiks i tre år, og at de er innom med lass flere ganger i uka. Ifølge Kufaas har de hittil i år fått levert rundt 20 lass, som tilsvarer 400 kubikkmeter.

Da iTromsø forteller han at man på kort tid finner plast og annen søppel i massene, blir han overrasket.

– Hvordan det har havner der vet jeg ikke, og jeg hadde heller ikke sett det selv, men vi skal ikke være med å spre plast i naturen. Vi har nå en dialog med Remiks, og skal sørge for at de kontrollerer avfallet de leverer til oss bedre, sier Kufaas.

Fylkesmannen: De har ikke søkt

I 2007 skrev iTromsø om dumping av avfall i slalåmbakken, der Remiks hadde levert trevirke som viste seg å inneholde farlige stoffer. Den gangen endte det med tvangsmulkt, anmeldelse og bot.

I MASSENE: Slik netting er å se flere steder i massene. Fylkesmannen sier at når man i dag er klar over hvor mye plast forurenser og til slutt ender opp i havet, så burde man ikke spre plast utover i naturen.

Avfallet som er levert denne gangen har ifølge seniorrådgiver i Miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen, Per Kristian Krogstad, ikke samme alvorlighetsgrad. Men dumpingen av massene er ifølge ham like fullt ulovlig, da det er plast i avfallet som i utgangspunktet skal være rent.

– Hageavfall vil brytes ned, og så lenge det er organisk materiale som ikke påvirker elver og vann i nærheten, så er det greit å bruke avfallet til dette. Men man skal ikke spre plast i naturen, og spesielt med alt det fokuset det er på plast i dag, så vet vi hvor mye det forurenser, hvordan det ikke brytes ned og hvordan farlige stoffer kan sette seg i det og ta det med videre ut i havet, sier Krogstad.

– Er det Remiks har gjort ulovlig?

– Remiks har ikke søkt om å lempe avfallet der, men de har i 2011 fått en generell uttalelse om bruk av hageavfall. Nå er det ikke nødvendigvis slik at det er søknadspliktig, siden man kan nyttiggjøre seg av avfallet. Men det skal da være rent. Det ser det ikke ut som at det er, og dermed er bruken av massene ulovlig da dette blir forsøpling og forurensende. Så dette er egentlig da en forsøplingssak, og noe de må rydde opp i snarest.

– Hva gjør dere videre med dette?

– Inntil videre har vi bedt om en redegjørelse, og at de rydder og renser opp. De behøver ikke å fjerne massene, men det som ligger der må være rent for plast og annen søppel. Det vil heller ikke være snakk om en bot, sier Krogstad.

Remiks legger seg flat

Da iTromsø tok kontakt med Remiks torsdag var de ikke klar over situasjonen, men bedyret gjennom informasjonsansvarlig Ivar Sture Handeland at avfallet de leverte var rent. Senere samme dag tok de selv turen ut til Kroken, og da iTromsø var i kontakt med Handeland fredag formiddag mente han at det var lite plast i massene og at avisen hadde overdrevet det man hadde funnet.

LEGGER SEG FLAT: Daglig leder for Remiks Produksjon AS, Nicolai Sebergsen, legger seg flat og innrømmer at de ikke har kontrollert godt nok det som har blitt kvernet og sendt ut fra dem. Dette bildet er tatt ved en tidligere anledning.

Senere på dagen la derimot daglig leder for Remiks Produksjon AS, Nicolai Sebergsen, seg flat for feilen som har blitt gjort.

– Vi behandler dette som et avvik, og ser nå på hvordan dette kan ha skjedd. Vi starter en opprydning av massene som er levert ut, samtidig som vi vil se på kvalitetskontrollen vår.

– Hvordan har det havnet plast i hageavfallet?

– Det er det vi nå skal undersøke, men vi tror det kan ha kommet plast med når folk har kastet hageavfall, og at det dermed har blitt med gjennom kverna.

– Kontrollerer ikke dere hva som kommer inn?

– Jo, men her har vi åpenbart noen hull som vi må se på internt. Vi tar dette meget seriøst, og vi er veldige glade for at dette har blitt oppdaget. Gjør vi feil, så skal vi forbedre oss. Vi er veldig misfornøyde med å ha levert ut plast i avfallet som skulle vært rent, sier Sebergsen.