– Ei gruppe fra ei folkehøgskole i samme etasje som meg, forsøkte å komme seg ut under evakueringen. De fortalte at de gikk på flere blokkerte nødutganger i vår etasje, og måtte snu og gå tilbake inn i hotellet for å finne en annen vei ut, forteller prest og hotellgjest Andreas Alexander Nordvang-Sandvold Fosby.

Fosby var blant hotellgjestene som natt til lørdag måtte opp av senga og evakuere hotellet, da en teknisk feil utløste brannalarmen. Komplikasjoner gjorde at brannalarmen ulte i to timer før hotellgjestene kunne returnere til hotellrommene sine på morgenkvisten.

MANGELFULL EVAKUERING: Hotellgjester mener det oppsto kritikkverdige forhold under evakueringen av Hotell Comfort Express natt til lørdag. Brannvesenet bekrefter at de har merknader.

Fosby mener at det oppsto flere kritikkverdige forhold under evakueringen.

– Vi satt først ute i gangen mens alarmen peip inne på rommene. Først etter ei stund kom det over høyttaleranlegget at vi måtte i gang å evakuere hotellet. Dørene i etasjen var dårlig merket, så trappeoppgangen vi måtte bruke for å komme oss ned og ut var vanskelig å finne, forteller Fosby.

Manglende opplært personell

Andreas Fosby, er ordinert prest ved Østerås menighet utenfor Oslo. Han har tidligere selv jobbet som resepsjonist på hotell, og oppfattet raskt at ting ikke fungerte som det skulle. Etter å ha kommet seg ut, la han merke til at mange ennå var inne på hotellet.

– Jeg gikk tilbake inn i lobbyen, og der sto det masse folk. Den ansatte som var alene der, virket febrilsk å forsøke å finne ut hva han skulle gjøre. Han manglet vest, og det virket som han ikke hadde fått noe opplæring, forteller Fosby.

Fosby mener at ved å ikke tømme hotellet og få folk ut, så kunne det ført til en katastrofe ved en reell brann.

– Om dette hadde vært en ekte brann, hvordan i alle dager hadde dette gått?

Brannvesenet bekrefter

Uten å gå i detaljer, kan Kurt Albrigtsen ved brannvesenets alarmsentral bekrefte at brannvesenet har opprettet sak og oversendt til forebyggende avdeling, fordi de har funnet merknader etter inspeksjonen i etterkant av hendelsen natt til lørdag.

Likevel mener hotelldirektør ved Comfort Express hotell, Morten Sæther, at merkingen av nødutgangene er gjort i forhold til regelverk, og at hotellet ikke har fått noe påpekninger på merkingen av utgangene ved tidligere inspeksjoner.

– Det er ikke noen av nødutgangene våre som er blokkert. I etterkant av evakueringen gikk brannvesenet gjennom bygget og sikret alle dørene, så dette skal være i orden, mener Sæther.

Komplisert evakuering

Morten Sæther har vansker med å forstå hvordan gjester mener nødutganger var blokkerte.

– Jeg kan ikke skjønne hvordan de har opplevd nødutgangene som blokkerte. Kanskje de har brukt feile dører, spør Sæther.

– Om de så har gjort, er ikke det et tegn på at merkingen er for dårlig?

– Det er i så fall sånne ting som vi må se på og ta noen vurderinger med sammen brannvesenet, mener Sæther.

Ifølge Sæther har den ansatte fått opplæring om hva han skulle gjøre ved brannalarm, men at han ikke har deltatt på noe av de årlige øvelsene. Han mener også det var brannvesenets vurdering at folk ikke trengte å forlate lobbyen, etter hvert som de kom tilbake fra Rakettnatt.

– Det ble avdekket ganske raskt at det ikke var noe fare på hotellet. Så brannvesenet tillot at folk kunne gå inn fordi man viste at det var en teknisk feil og ikke brann. Vi går bestandig igjennom alle slike episoder og forsøker å ta lærdom av det og ser på hva som fungerer og hva som må utbedres, avslutter Sæther.