– Romjulsjazzen fyller 20 år, og det skal vi markere. Arrangementet er som er så godt som utsolgt hvert eneste år, hvor vi primært bruker lokale artister og en del andre nordnorske musikere. Dét skal vi gjøre i år også, men siden vi skal markere 20-årsdagen så har vi også fått tak i en overraskelse som skal avslutte kvelden, sier Øystein Blix i Tromsø jazzklubb.

– Kan du gi et hint?

– Jeg kan si såpass at det er et hardtsvingende band fra Oslo med en dansk sangerinne, så kan folk prøve å gjette, sier Blix, og legger til at Skarven har bygget ut lokalet slik at det også vil være mulig å få seg mat under romjulsjazzen.

Seks kvinnelige artister

FLERE KVINNELIGE ARTISTER: Tromsø jazzklubb er stolte over å ha booket flere kvinnelige artister til høsten program. Bodil Niska Kvartett sto også på vårprogrammet, men gikk ut på grunn av sykdom. 23. november prøver de igjen.

Blix bet seg merke i at Rakettnatt hadde et flertall av kvinnelige artister på årets program, og kan fortelle at jazzklubben også har jobbet for å få kjønnsbalanse i programmet.

– Vi har et kraftig innslag av kvinnelige hovedartister i høst, og er veldig fornøyde med at seks av hovedartistene våre er kvinner, deriblant Elin Rosseland band, Hildegunn Øiseth Quartet og Bodil Niska Kvartett.

– Er jazzen mannsdominert?

– Kjønnsbalanse er en utfordring i alle musikksjangre. Vi har sett at vi har mer å gå på og derfor har vi nå gjort noe med det. Det handler om å ta på seg de riktige brillene når man booker, for hvis vi leter så er det enkelt å finne gode artister å booke, sier han.

Barneforestilling og bestillingsverk

Bodil Niska Kvartett spiller på Kulturhuset 23. november. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix

Blix trekker fram Bodil Niska Kvartett som et høydepunkt, ettersom de hadde kvartetten på plakaten også i vår, men at konserten gikk ut på grunn av sykdom. Mens det i vår var flere internasjonale musikere, er det i høst fokus på norske artister.

– Ellers har vi et veldig bredt program, med alt fra barneforestillingen «Alvin Pang» til Stian Westerhus, en av de mest utfordrende gitaristene vi har i Norge. Westerhus har laget bestillingsverket «V» som han nå turnerer med, og i oktober kommer han til Tromsø, sier Blix.

Dette er høstprogrammet:

  • 6. september: Elin Rosseland band – Verkstedet, Kulturhuset

  • 16. september: Alvin Pang – barneforestilling – Lillescenen, (Kulturhuset)

  • 19. september: Petter Wettre: Tribute to Brecker – Verkstedet, (Kulturhuset)

  • 25. september: The Real Thing – Bardus Bar

  • 6. oktober: Hildegunn Øiseth Quartet – Verkstedet (Kulturhuset)

  • 19. oktober: Stian Westerhus «V» – Verkstedet (Kulturhuset)

  • 24. oktober: Håvard Stubø Quartet – Bardus Bar

  • 8. november: Audun trio – Verkstedet (Kulturhuset)

  • 17. november: Marit Sandvik & Nova Onda – Verkstedet (Kulturhuset)

  • 23. november: Bodil Niska Kvartett – Verkstedet (Kulturhuset)

  • 27. desember: Romjulsjazz 20 år – Vertshuset (Skarven)