Fordelt på 185 bedrifter fikk leverandørindustrien i Nord-Norge samlede leveranser for 3,64 milliarder kroner til petroleumssektoren i fjor, ifølge den ferske rapporten «Levert 2017» som Kunnskapsparken Bodø legger fram i dag.

Dette var totalt en økning på 15 prosent sammenlignet med året før, høyere enn leverandørene selv spådde på forhånd, ifølge en pressemelding fra Kunnskapsparken Bodø.

Veksten i Troms var 3,4 prosent, mens Finnmark opplevde hele 35 prosent. Nordland falt med imidlertid med hele ti prosent. I kroner og øre leverte Finnmark for 2,2 mrd., Troms for nesten en halv mrd., mens Nordland falt under én milliard. Tromsø puster nå Bodø i nakken, med en omsetning på 348 millioner kroner mot 351 millioner i nordlandsbyen.

– Det var 14 færre bedrifter med leveranser til petroleumsnæringen i Nordland i 2017 sammenlignet med 2016. Vekst i øvrig næringsliv i fylket, og da særlig i havbrukssektoren, gjør at flere bedrifter har dreid fokus også mot andre kundegrupper. Den store veksten i Finnmark har primært skjedd hos de største leverandørene, særlig innen base-, logistikk- og transporttjenester, samt vedlikehold og modifikasjon, sier Tom Steffensen, seniorrådgiver i Kunnskapsparken Bodø og prosjektleder for Levert-rapporten, i pressemeldingen.

Årsverksfall

Det var totalt 185 nordnorske bedrifter som til sammen leverte 1526 årsverk til oljenæringen i løpet av fjoråret. Antallet årsverk utgjør et fall på ni prosent fra året før.

– Det var bare Finnmark som hadde en liten vekst i antallet årsverk. En forklaring bak at sysselsettingen faller til tross for økt omsetning er at andelen vareleveranser har økt. Vareleveranser forbindes med høyere omsetning enn tjenesteleveranser. Samtidig er også effektiviseringsbehovet i næringen en forklaring bak fallet i sysselsettingen, sier Steffensen, og forteller at andelen pendlere har gått opp fra 25 til 28 prosent.

– Når pendlerandelen stiger samtidig som antall årsverk faller, er det dårlig nytt for nordnorsk verdiskapning og kompetansebygging.

Brukt lokalt

Nesten tre fjerdedeler av de nordnorske leveransene gikk til petroleumsnæringens lokale installasjoner og aktivitet. Andelen økte med om lag syv prosentpoeng i perioden fra 2016 til 2017.

Siri Espedal Kindem, områdedirektør for Drift Nord i Equinor (tidligere Statoil), tror utviklingen vil fortsette.

– Aasta Hansteen som vil komme i drift før årsskiftet, utbyggingen av Johan Castberg og annen planlagt aktivitet, vil gi et godt grunnlag for fortsatt vekst i leveransene fra nordnorske bedrifter. Basert på planlagt aktivitet forventer Equinor at industrien skal bruke omkring 65 milliarder kroner til investeringer og drift i nord fram mot 2030, sier hun i pressemeldingen.

– Om eksisterende funn blir modnet fram til en investeringsbeslutning, eller om det blir gjort nye funn i perioden, vil dette komme i tillegg. I dette langsiktige perspektivet ligger det mange muligheter for kortreiste leveranser, og nordnorske leverandører vil få mange muligheter til å levere varer og tjenester fremover.

De nordnorske leverandørene deler optimismen, ifølge rapporten. Bare 4,8 venter en nedgang i 2019 sammenlignet med i år.

– At omsetningen for den nordnorske leverandørindustrien igjen vokser etter noen tøffe år for petroleumsnæringen er gode nyheter. Ressursgrunnlaget i nord er stort – og aktiviteten er stor. Her ser jeg arbeidsplasser og store muligheter for lokale og regionale bedrifter, sier statssekretær i Olje- og energidepartementet Ingvil Smines Tybring-Gjedde, i pressemeldingen.

Jubler

Direktør Kjell Giæver i Petro Arctic konstaterer at næringen er i vekst igjen, etter to år med nedgang.

– Våre medlemsbedrifter i nord viser muskler, og er godt rustet for fremtidige oppdrag. Industrien vokser igjen, til tross for tøff konkurranse i et krevende globalt marked, sier Giæver i en pressemelding.

Rapporten «Levert 2017» ble finansiert av Equinor, Eni Norge, Nordland, Troms og Finnmark fylkeskommunene, Olje- og energidepartementet, Lundin, DEA og RIN Nordic Oil.