Kommunen mener det nye systemet er mer rettferdig.

– Flere av mine naboer er minstepensjonister og sier de ikke har råd til å bo her lenger, forteller Åge Nyborg når iTromsø møter han i hans kommunale leilighet i Marsvegen på Tomasjord.

Åge Nyborg ble født i et lite fiskevær på Sørøya i 1952, men har bodd i Tromsø det meste av sitt liv. De siste årene var han regionsjef i industriselskapet Unilever, og nå er han gått inn i pensjonistenes rekker.

KOMMUNALE BOLIGER: Disse eldre kommunale boligene vil få justert opp husleiene hos husleietakerne over en tre års periode, etter hvert som nye kontrakter tilbys.

I begynnelsen av 2018 betalte Åge Nyborg ei husleie i sin kommunale bolig på Tomasjord på 5.530 kroner i tillegg til strøm. I juni i fjor ble en ny prisfastsetting for husleien i kommunale boliger i Tromsø vedtatt.

Fra 1. september må Nyborg derfor betale 7.959 kroner per måned. Dette er en økning på hele 44 prosent.

Er blitt for dyrt

Etter å ha vært gjennom cellegiftbehandling de siste årene venter Nyborg nå på en kneoperasjon han håper vil gjøre livet lettere.

– Jeg klarer ikke lenger gå til bussen, forteller Nyborg.

Derfor har Nyborg sett seg nødt til å leie inn hjelp til å få vasket leiligheten sin.

– Jeg tenker hele tiden på den neste regningen som kommer. Jeg har ikke penger i lomma til denne økningen av husleien. Jeg må antakelig kutte i matutgifter og vask av leiligheten om denne økningen går igjennom. Klær er det lenge siden jeg har kjøpt, fortviler Nyborg.

Dårlig vedlikeholdte leiligheter

Ifølge Nyborg er leilighetene iskalde på vinteren, og når strømregningen er blitt enda høyere, så er det lite igjen for han når alle utgifter er betalt. Han håper kommunen vil utbedre vinduene i de kommunale leilighetene før vinteren.

– Legger du et munnspill i vinduet her, så spiller det «Drømmen om Elin» i vindblåsten, forteller Nyborg som ifølge han selv betaler 1.500 kroner i måneden bare for strøm i leiligheten.

enhetsleder: Enhetsleder ved boligkontoret, Marianne Pleym Arctander.

iTromsø spurte enhetsleder for boligkontoret i Tromsø kommune, Marianne Pleym Arctander, om hvordan det nye prissystemet for kommunale boliger kunne gi et slikt utslag.

– Nyborg opplever at husleien hans er justert opp 44 prosent på ett år. Hvordan forklarer du dette?

– Normalt sett setter vi opp husleien ut ifra indeksregulering. Det skjer hvert år, forteller Arctander.

Ifølge Arctander er man ikke bundet av indeksreguleringer når man skriver nye husleiekontrakter, og det er derfor Nyborg har fått en markant økning i det nye kontraktsforslaget.

Arctander forteller at det nye systemet for fastsettelse av husleieprisene i de kommunale boligene, som ble vedtatt i fjor, er mer rettferdig totalt sett.

– Tidligere var husleien stort sett kostnadsdekkene. Derfor har husleien i de eldste boligene vært lavere enn de nyere og dyrere boligene, sier Arctander

Derfor vil folk, etter hvert som de nye husleiekontraktene tilbys våre leietakere gjennom en tre års periode, få nye husleiepriser. Noen vil få høyere husleie og noen vil få redusert husleie, forteller Arctander som understreker at kommunen forhåpentlig verken vil tjene eller tape penger på det nye systemet.

Vi som bygde landet

På veggen til Nyborg henger et kjærkomment minne etter et møte med tidligere partileder Jens Stoltenberg, samt en hilsen fra Gro Harlem Brundtland for lang og tro tjeneste i Arbeiderpartiet. I 45 år har Åge Nyborg vært medlem i partiet.

– Vi er jo sosialdemokrater og skal ikke flå de som har vært med å bygd landet vårt, mener Nyborg.