For 26. året på rad arrangerte Tromsø Havpadleklubb denne helga kajakk-konkurransen Tromsøya Rundt. Julie Malnes Fredriksen (9) gledet seg veldig til å komme i gang.

– Det er veldig artig, sier den unge kajakkentusiasten. Dette er første året hun er med på konkurransen.

Erfaren padler

Første gang Julie var på kajakktur var hun to år, og satt om bord i mammas kajakk. Syv år senere har hun egen kajakk, og mye erfaring.

– Vi padler veldig ofte, sier hun.

– Vi fester som regel kajakkene på taket av bilen og kjører, så vi har padlet litt rundt omkring, forklarer mamma June Malnes (43).

Hun startet å padle på midten av 90-tallet, men interessen tok av da hun flyttet til Tromsø i 2003. Her ble hun godt mottatt av Tromsø Havpadleklubb.

– Det er et veldig fint miljø her i Tromsø, det blir på en måte som å ha en storfamilie som drar på tur sammen, sier Malnes.

Konkurransen er ikke det viktige

Dette er første gang Julie er med på Tromsøya Rundt, men flere av deltakerne har lang erfaring med konkurransen. Børge Kvaal (68) har vært med alle årene siden det startet, og skryter av årets arrangement.

– Det er veldig hyggelig at det er så mange som deltar, for det viktigste med klubben er at det er en turklubb. Konkurranse-aspektet er ikke like viktig som at folk hygger seg på tur, sier Kvaal.

– Likevel er nok konkurranseinstinktet større for noen enn for andre, legger han til spøkefullt.

– I år har de arrangert konkurransen med forskjellige vanskelighetsgrader, slik at både erfarne og uerfarne kan være med, forklarer Malnes. I tillegg er det turledere blant kajakkene, som kan hjelpe de med minst erfaring.

Får tips fra erfarne medlemmer: Fra venstre: June Malnes, Julie Malnes Fredriksen og Børge Kvaal. Foto: Trond Karlstrøm

Kun elleve i fjor

Tromsøya Rundt starter på Sjølund, i fjæra nedenfor Plantasjen, hvor Tromsø Havpadleklubb har klubbhus. Så går turen nordover rundt øya.

Tor Johansen er en av arrangørene bak arrangementet, og han forklarer at det var veldig lite oppmøte til konkurransen i fjor.

– I fjor var det kun elleve personer som meldte seg opp til Tromsøya Rundt, og da bestemte jeg meg for at vi måtte gjøre noe annerledes i år, sier han.

Over 70 påmeldte

Det ble blant annet bestemt at de skulle inkludere en kortere turklasse for de minst erfarne, samt flytte arrangementet fra våren til høsten.

– I år har vi over 70 påmeldte, så det er tydelig at det må ha funket, sier han. Selv får han ikke være med på padlinga, men han synes fremdeles dagen er veldig artig.

– Det er jo veldig artig at så mange ønsker å delta, fra de aller yngste til klubbens egen «grand old man» Børge Kvaal, som har vært med siden starten. De aller fleste skal nok også bli igjen til grillfesten i kveld, da vi serverer grillet selkjøtt, forteller Johansen.

– I tillegg er vi jo usannsynlig heldig med været i dag, sier han.