Sommeren 1932 besøkte den styrtrike amerikanske hudlegen Richard L. Sutton fra Kansas Tromsø. Målet med denne private «polarekspedisjon» var en tre ukers ferie kombinert med troféjakt i Arktis for datteren Emmy Lou, sønnen Richard Jr. og kona Magdalena.

Jaktturisme

Årsaken til at Sutton kom akkurat til Tromsø var at han hadde hørt at norske sjømenn skulle være de beste. Turen ble bestilt gjennom Bennett Reisebureau, som da hadde eget USA-kontor i New York. Reisebyrået satset på denne typen turisme og ga også ut en brosjyre på engelsk med tittelen «Arctic hunting expeditions». I denne ble det reklamert med at jaktturene ble arrangert kun med førsteklasses ishavsskuter og hadde nordmenn som mannskap. Sutton var opptatt av sikkerhet da han skulle til Arktis med familien. Han ville derfor ha en godt utstyrt båt, men også god service underveis. Valget falt derfor på Gudleif Holmboes båt, «Isbjørn» fra Tromsø.

Mannskapet

På en tidligere troféjakt-ekspedisjon til Afrika hadde Richard Sutton hatt med seg 28 personer (både bærere og guider), mens han om bord på «Isbjørn» måtte klare seg med et mannskap på 18, deriblant kokke, guide og «cabin-boy». I etterkant var han også godt fornøyd både båten og mannskapet og omtalte skipper Albrecht Bergensen som en av verdens beste is-piloter. Det eneste minuset som Sutton trakk fram, var at kokka om bord, Mrs Lundh, som tross alt hadde gjort sitt ypperste og var verdens skjønneste – lagde noe ensformig mat for de amerikanske ganene og han angret litt på at han ikke hadde tatt med egen kokke fra hjemtraktene.

De fleste av mannskapet om bord på «Isbjørn» hadde vært med på ordinær ishavsfangst tidligere. I vilkårene for å leie av ishavsskuter gjennom Bennett Reisebureau sto det at mannskapet også var forpliktet til å bidra med sin kunnskap om å jakt, flåing, fjerning av spekk, salting av skinn, fangst og ivaretakelse av levende dyr.

Emmy Lou

Denne ferieturen var en gave fra Richard til datteren Emmy Lous 18-årsdag. Med speiderkniven i beltet ser hun kanskje uerfaren ut på bildet, men i løpet av jaktturen skjøt hun store mengder sjøfugl, sel og isbjørn. Moren Magdalena jaktet ikke, men Emmy Lous aktive deltakelse bidrar til å utfordre det tradisjonelle bildet av troféjakt som en særlig maskulin aktivitet.

I dag opplever vi en vekst innen turismen i nord og særlig at ulike former for opplevelsesturisme har fått et oppsving. Den historiske troféjakten i Arktis viser at interessen for nord som reisemål og opplevelsesturisme ikke er ny. Ishavsskippere fra Tromsø var pionerer innen turismen og forsto at den kunnskapen de hadde om å ferdes og jakte på ishavet var verdifull!