Årets lammesesong er for alvor over oss og de første leveransene av ferske lam venter på oss i kjøttdiskene.

I dagens matspalte langsteike et lammelår slik at det blir mørt, saftig og smaksrikt.

Til lammet serverer vi polenta – et tilbehør som er svært vanlig å servere til kjøtt i Nord-Italia. I tillegg serverer vi den klassiske franske grønnsaksretten ratatouille.

Utbeinet lammesteik

1 lammelår uten bein (du kan selv fjerne beinet, det er ganske enkelt – eller så bestiller du utbeining fra kjøtthandleren).

1 sitron (bruk kun skallet)

1 rødløk

3 fedd hvitløk

8 italienske ansjos

1 kvast fersk rosmarin

1 ts tørkede rødpepperflak

Salt og sort pepper

Hakk løk og fres i olivenolje. Knus og hakk hvitløk og rosmarinbladene (fjern stilken). Riv sitronskall, hakk ansjosen og legg i pannen med den varme løken. Strø over salt og pepper og rør rundt godt.

Kjør til mos i mikser.

Brett ut lammesteika og smør tykt med krydderpastaen. Rull sammen og bind opp steika med kjøkkenhyssing. Det er viktig at steika blir «tett».

Legg steika på en rist over en steikeform og sett inn i ovn på 110 grader. La stå i ovnen i fem timer.

Ta ut og pakk inn i alu-folie i en halvtime. Varm opp ovnen til 250 grader og sett inn steika og la den steke til den får en fin skorpe. Ta ut, la hvile i fem minutter og skjær opp.

Polenta

1,5 dl polentagryn

2,5 dl vann/kraft (gjerne krafta fra lammesteiken).

2,5 dl helmelk

50 g revet parmesan

50 g meierismør.

Kok opp væsken og hell i polentagryn samtidig som du rører. Senk varmen og la «grøten» koke samtidig som du rører. Polentaen skal bli helt glatt – det tar cirka 20 minutter. Ta vekk fra platen, rør inn først smør, så parmesan. Server umiddelbart.

Ratatouille

1/2 rød løk

2 fedd hvitløk

200 g av henholdsvis squash, aubergine, sellerirot og paprika skjært i biter.

8 cherrytomater i halvdeler

1 boks tomater

(ev. 1 glass rødvin)

Timian, basilikum, salt og pepper.

Fres først løk, så resten av grønnsakene i olivenolje. Hell på tomater, (vin) og krydder. La småkoke i 20 minutter.

I glassene? Jeg serverte en Chianti Classico, men en Rioja eller en kraftigere Cotes du Rhône vil også gjøre jobben.

Buon appetito!