Forskerteam fra Tromsø kan ha funnet løsningen på et dødelig problem hele verden nå sliter med

Antallet fungerende antibiotika blir stadig mindre, mens bakterier blir stadig mer motstandsdyktige. Ved Marbio ved UiT kan de nå ha løsningen.

SUKSESS: I denne flasken har Andersen og teamet ved Marbio fått en av de flere 1000 sopprøvene til å vokse. For at sopptypen skal ha de riktige antibiotiske egenskapene, har forskerne fylt vesken med bakterier. - Om de kun trenger å bekymre seg om å vokse og formere seg, er det ikke sikkert de vil bruke energi til å aktivere forsvarsmekanismene, forklarer Andersen. 

Eksklusiv

Prognosene for antibiotikaresistens i verden de neste 30 årene er dystre. Ifølge de verste estimatene, en rapport fra 2014 bestilt av Storbritannia, vil ti millioner mennesker dø årlig som følge av multiresistente eller panresistente "superbakterier". Sistnevnte bakterier finnes det per i dag ingen antibiotika som biter på, noe som betyr at et enkelt skrubbsår potensielt kan bli dødelig.