Publikumssvikt på Bellevue-kinoen i 1966

Skrekkfilm på Bellevue

Da Arthur Arntzen telte over antall besøkende han hadde hatt inne på kinoen på det ærverdige gamle forsamlingslokalet i Tromsdalen, så han en merkelig sammenheng.

BELLEVUE: På dette bildet fra 1953 ser vi Bellevue oppe i venstre kant. Det lite tiltalende brakkeutseendet er kanskje ikke så prangende, men få bygninger har vært like betydningsfulle for Tromsdalen. Bildet er gjengitt med tillatelse fra Perspektivet Museum.  Foto: Fjellanger Widerøe/ PEM-FWI-61704

Eksklusiv

– Spilleinntektene for Bellevue sank i fjoråret med 3.000 kroner eller godt og vel ett TV-apparat. Særlig i desember gikk det ned – så en viss konkurranse er merkbar. Men vi skal ikke gi oss uten videre og middelet håper vi å finne i form av flere forestillinger, først og fremst matineer, sa «Tromsdalens kinobestyrer» – Arthur Arntzen – til «Tromsø» 4. januar 1967.

Skrekkfilm!

Da hadde han nylig gjort opp regnskapet for 1966 og selv om tallene viste en nedgang, var året kinoens hittil tredje beste år med 160.000 kroner i bruttoinntekt. Det tilsvarer småpene 1.500.000 kroner med dagens pengeverdi. Arntzen kunne også glede seg over at flere voksne gikk på kino.

Årsaken til nedgangen viste seg å være at sparsommelige tromsdalinger helst gikk på 19-forestillinga. Den var nemlig billigere enn de øvrige visningene.

Men hva ønsket tromsdalingene å se på kino i 1966?

– Skrekkfilmene leder dessverre i tiltrekningskraft, svarer «Tromsø» (hvorvidt det er journalistens «objektivitet» som har tatt seg en høneblund eller om vi siterer et av Arntzens utsagn kommer ikke klart fram av artikkelen.)

Belastning på budsjettet

SKREKKIKONER: Peter Cushing og Christopher Lee, som begge spiller i «Skrekkens kabal», livnærte seg mer eller mindre av grøssere som denne. «Dr. Terror’s House of Terror» ble første film i en lang rekke antologifilmer fra Amicus Productions. 

Årets store filmsuksess, med over 1.300 besøkende, var nemlig «Skrekkens kabal», eller «Dr. Terror’s House of Horrors» som den het på originalspråket.

Hovedrollen – Dr. Schreck – ble spilt av Peter Cushing (1913–1994) som også spilte Grand Moff Tarkin i «Star Wars» (1977) og hvis utseende ble digitalt kopiert til «Star Wars»-filmen «Rogue One» (2016). På andreplass kom filmen «Spøkelsesdemonen». Så skriver vi noe som får meg til å tro at sitatene i artikkelen tilhører Arthur Arntzen, en mann som tror på det gode i mennesket, og som i dette tilfellet har blitt midlertidig skuffet:

– Oppdragende og kulturelle filmer er nærmest en belastning på kinobudsjettet. En trøst er det likevel at sympatiske danske humorist Dirk Passer er den stjernen som trekker best i Tromsdalen.

«Tromsdalgenet»

Dirch Hartvig Passer (1926–1980) var en av Danmarks mest populære revystjerner, en foregangsmann for dansk standup og en populær skuespiller. I 1966 spilte han bare i fire filmer (i 1960, -61 og -62 rakk han syv filmer per år) og han skal ha spilt inn over 100 filmer siden debuten i 1947. Passer døde på scenen på Tivoli i 1980.

Bellevue ble revet i 2000 og erstattet med Bellevue terrasse hvor Arntzen i dag bor. Bellevues betydning som Tromsdalens forsamlingshus med blant annet kinosal og konsertlokale, kan ikke måles i penger. Bjørn Andreassen (tromsdaling siden 1965) sier det var der «tromsdalsgenet» ble til.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

Eksklusiv