Bybildet

Isdriften på nordøya: Tunge tak og lange dager

Overskriften gjelder vel stort sett de fleste fysiske jobber på 30-tallet, men isarbeiderne hadde noen særskilte plager som ikke alle andre slet med.

HESTEKREFTER: Hesten var uvurderlig ute på isen for isarbeiderne på «Holmboevannene». Men gamle Holmboe ønsket ikke hestene velkommen på reklamebildene han fikk tatt fra isdriften. Is var nemlig et «rent» produkt (isblokker som var så klare at man kunne lese avisa gjennom fikk ekstra god pris i London) og bare tanken på hestemøkk i nærheten ville gi feil assosiasjoner, mente Holmboe. Bildene har vi lånt av Alf Heimland. Begge foto: Einar Heimland 

Eksklusiv

Man kunne ikke være redd for verken kulde eller fuktighet, hvis man var så heldig å få seg jobb som issager på Lillevannet, Rundvannet eller Langvannet for W. Holmboe. Mange rodde over fra Kvaløya og gikk over øya på ski for å gå på jobb.