– Vi føler at vi stanger hodet i veggen. I to år har vi prøvd med ulike kombinasjoner av bolig og næring, men har fått avslag. Vi fikk vite at hotell var i tråd med reguleringsplanen, så da søkte vi om det, sier prosjektleder Ole Vidar Furnes i Totalrenovering

De har søkt på vegne av byggherre og eiendomsutvikler Total Prosjekt AS.

Påregne avslag

Som iTromsø har skrevet tidligere, søkte entreprenøren Totalrenovering i januar om bygging av hotell med 31 rom i Havnegata 4, naboeiendommen til Verdensteatret. Nå foreligger svaret fra Byutvikling.

– Slik saken foreligger kan det påregnes et avslag, da det ikke er ønskelig å innvilge dispensasjon, heter det i avslaget.

Ønskelig med planprosess

Kommunen mener gjeldende reguleringsplan ikke tillater hotell på eiendommen, og viser til at «overskridelse av høyde, byggegrense og formål som så vesentlige at det ikke er ønskelig å vurdere dette i en dispensasjon». Dette er spørsmål som bør vurderes nærmere i en planprosess, mener kommunen.

– Med bakgrunn i dette vil kommunen ikke innvilge søknad om dispensasjon fra plankravet i sentrumsplanen. I et byutviklingsperspektiv er det svært ønskelig å løse tiltak på eiendommen gjennom en planprosess som i bedre grad kan ivareta hensynet til omkringliggende bebyggelse og den ønskelige utviklingen i sentrum, heter det i vedtaket.

HOTELLPLANER: Total Prosjekt har fått nok et avslag på byggeplanene i Havnegata 4, det tredje i rekken. Illustrasjon: Total prosjekt

Tilbake til start

Da Total Prosjekt kjøpte eiendommen i 2015 forsøkte de å tilpasse seg innspill fra kommunen, med ulike kombinasjoner av næring og bolig. Begge ganger fikk de avslag.

I vinter søkte de om bygging av hotell og viste til kommunedelplanen for sentrum som sier at eiendommene i Havnegata er avsatt til sentrumsbebyggelse med alle typer sentrumsfunksjoner. Totalrenovering mente hotell oppfylte en slik funksjon og dermed var i samsvar med kommuneplanen.

– Så får vi avslag igjen. Kommunen går mot alt vi søker om. Nå er vi tilbake til der vi var for to år siden, som vi før har fått nei til. Nå vet vi ikke helt hva vi skal gjøre, sier Furnes.

Parkering eller bygg

Han viser til at grunneier Total Prosjekt AS både bruker tid og penger på å tilpasse seg, men at det ikke nytter. Om det fortsatt bare blir parkeringsplass eller et bygg i Havnegata 4, gjenstår derfor å se.

– De siste 40 årene har det vært parkering. Nå har vi fått nei på tre av forslagene våre. Uansett hva si søker på, er det i strid med sentrumsplanen. Vi skal møte kommunen fredag, da må vi få et svar. Vi må vite hva vi skal forholde oss til, sier Ole Vidar Furnes.