Vi vil ikke si at de virker en smule beklemt der de står i bakgrunnen, men det var nok vanskelig å innta midtpartiet av dekket, som for anledningen var okkupert av noen generaler fra herrefolket.

Ikke for det, en bryter i Tromsø Turnforeningens Idrettslag hadde nok ryddet dekket hvis behovet hadde oppstått. Mannen i venstre kant er nemlig Jendor Pettersen, aktiv bryter på mange nivåer opp gjennom årene. Den andre kan være Arnold Hansen.

Bildet har vi fått låne av Simon Orchard, og det er tatt av Wehrmachts eget pressekorps, sannsynligvis i oktober 1940. De to til venstre er ukjent, men mot høyre står oberst Weiss, kommandør for Bergjegerregiment 138 og Tromsø by. Deretter Julius Ringel, som til da hadde fungert under generaloberst Eduard Dietl, og til høyre Hubert Lanz, som forsøkte å kaste Hitler på østfronten.

Aktiv idrettsmann og bygutt

Det var Markus Rotvold som først dro kjensel på atleten, men også som bror til fru Larssen i Tromsdalen.

– Jeg tror også at han var innom butikken til Øivind Larssen. Han andre virker kjent, men jeg husker ikke navnet, forteller Markus Rotvold.

Datteren til Larssen, Inger Rønne, bekrefter at onkelen jobbet i butikken til tider.

– Jendor var bygutt, i alle fall kom han til byen i 1917, og familien bodde i Jonas Lies gate. Jeg har medaljene hans som bare bekrefter at han var en aktiv idrettsmann. Mannen til høyre for ham er en kamerat, men heller ikke jeg husker navnet, sier Inger Rønne.

Derimot kjenner hun familiens skjebne under krigen.

Arrestert på Krøkebærsletta

– Våren 1934 ble Jendor, hans brødre Dagfinn og Arnold samt bestefar Julius Pettersen arrestert av tyskerne og satt på Krøkebærsletta. Det skjedde samtidig som de tok min far, Øivind Larssen, i anledning den tyske razziaen på Arnøya. Men de andre ble aldri dømt for det samme som min far, og ble i stedet sendt til Grini. Hvorfor har jeg aldri hørt, men de skulle videresendes til konsentrasjonsleirer i Tyskland. Så langt kom de heldigvis aldri før krigen var over. Jeg har et maleri av ham fra Grini med fangenummer 9354, forteller Inger Rønne.

En annen slektning, Magne Johansen, tror at den andre personen er Arnold Hansen.

– Det ligner i alle fall på ham. De to drev både med bryting og boksing på denne tiden, sier Johansen.

Jendor Pettersen presterte glimrende bryting under NM i 1929, men ble slått ut underveis – det samme året som Alfred Pedersen ble norsk mester. Økonomien i klubben forhindret NM-tur året etter. I stedet dro han til Kiruna, i et større stevne, med europamester Thuvasson i samme vektklasse.

En vill dans

Pettersen slo svenske toppbrytere i fleng, står det TILs jubileumsbok «Rød-hvit fotballglede», og han sto ansikt til ansikt med europamesteren i finalen.

– Det ble en vill dans, fortalte han senere.

Årsaken var at Thuvasson aldri klarte å få Pettersen ut av balanse. I et hodefall i det sjette minutt felte europamesteren seg selv, og Jendor sto tilbake med æresprisen, en kjempepokal.

Dette Bybildet sto for første gang på trykk den 2. februar 2009.

VED REKKEN: Her står idrettskameratene Jendor Pettersen (lengst bort av de to ved rekken til høyre) og muligens Arnold Hansen nærmest, mens de tyske offiserene Ringel og Lanz tar farvel med kolleger på fergeleiet.