Bybildet:

Glemte yrker og trange kår

Det er kanskje en stund siden du sist trengte å få reparert ei tønne og måtte stikke ned på Aagaard-brygga?

1898: Hvis jeg har rett i mine antakelser og det virkelig er Johan Henrik Rye Holmboe som sitter på benken, kan det forklare at Markus Aagaard fant fram kameraet. Det gjorde man vel neppe for alle. Hva Holmboe i så fall gjør der, er uvisst, men på Aagaard-bryggene foregikk det mye som fordret produkter fra Holmboes «tøndefabrik». Eller kanskje han bare flanerte ned på brygga og ble fascinert av håndverkere som kunne noe han ikke kunne. Det skjer med meg fra tid til annen. Skulle det være Holmboe, er det sannsynligvis døtrene Gudrun (f. 1894), Ellen (f. 1896) og kona Johanna Adolfa han har med seg. Bildet gjengis med tillatelse fra Perspektivet Museum. Foto: Markus Aagaard/ PEM-AAG-00087 

Eksklusiv

Hvis det er det som skjer på dette bildet fra 1898. Mannen på benken ligner veldig på Johan Henrik Rye Holmboe (1863–1933) som i 1888 startet Tromsø Tøndefabrik i Vestregata 13. Kanskje er han på Aagaard-brygga for å sjekke ut konkurransen? Den kunne nemlig til tider være sterk.