Menneskehandel-saken

64-åringen sjokkert over anklagene mot ham: – Det er rollespill som nå brukes mot meg

Den 64 år gamle mannen som står tiltalt for menneskehandel nekter for alt.

AKTORATET: Straffesaksbehandler i politiet Fredrik Angell og politiadvokat og aktor i saken, Gøril Lund.  Foto: Håkon Steinmo

Eksklusiv

Kvinnen, som opprinnelig er fra et ikke-europeisk land, forklarte mandag at hennes tidligere samboer skal ha tvunget henne til å selge sex i perioden 2013-2015.

64-åringen skal ha truet med å nekte henne mat dersom hun ikke gjorde som han sa. I tillegg skal han ha nektet henne å forlate leiligheten, ikke gitt henne mat og helsehjelp samt truet henne med å frata henne foreldreansvaret for deres felles barn og skapt usikkerhet rundt oppholdet hennes i Norge.

Fra vitneboksen fortalte 64-åringen tirsdag en annen historie. Han nekter straffskyld og sier han er rystet over anklagene.

– Jeg er sjokkert. Det var en del rollespill oss i mellom som nå brukes mot meg.

Ifølge 64-åringen var det kvinnen som kontaktet ham på et nettsted og at hun etter hvert begynte å snakke om «seksuelle ting».

– Etter hvert kom det opp mange rare ting. Jeg så på dette som et rollespill, og svarte på samme måte.

Mannen hevdet i retten at han ikke visste at den fornærmede kvinnen hadde sex med andre menn. Han nekter også for å ha truet henne.

– Jeg har aldri truet henne, aldri vært voldsom med henne. Hun ble alltid behandlet ordentlig. Jeg er fremdeles veldig glad i henne, sa han.


Menneskehandel-saken

Kvinnen forteller: Jeg ble tatt med til sentrum for å finne menn å ha sex med

I retten forteller kvinnen, som skal ha blitt tvunget til å prostituere seg, at hun mottok 2000 kroner etter at en fremmed mann hadde hatt sex med henne.


Nekter for å ha avtalt møte

Den fornærmede kvinnen fortalte mandag om flere hendelser hvor mannen solgte henne eller presset henne til å ha sex med andre. Blant annet mens hun var gravid med deres felles barn.

En gang skal det ha skjedd på et hotellrom i Tromsø, der en mann betalte 5.000 kroner for å ha trekantsex med 64-åringen og samboeren hans mens hun ventet barn. Kvinnen var svært preget av hendelsen.

– Det stemmer at vi ble invitert opp på hotellrommet til en venn for å drikke litt vin, men jeg ble dårlig og gikk på toalettet. Da jeg kom tilbake, sto politiet i gangen og kjæresten min satt i senga med teppet rundt seg. Jeg skjønte ikke hva som foregikk, forklarte mannen.

Ifølge den fornærmede kvinnen opprettet 64-åringen en profil på et nettsted og ga seg ut for å være henne. Slik fant han potensielle sexpartnere til henne. Der avtalte han også møtet på hotellrommet.

Under forklaringen viste aktor Gøril Lund frem en meldingsutveksling der møtes planlegges.

– Det er har jeg aldri sett før, sa mannen.


Det er den første menneskehandel-saken til politiet i Tromsø på flere år. I dag starter den i retten.

En 64 år gammel mann skal ha overtalt en utenlandsk kvinne til å flytte til Tromsø, for deretter å ha tvunget henne til å selge seksuelle tjenester.

 

Betalte for flyreisen

Mannen innledet forklaringen sin med å fortelle om hvordan de to møttes på et nettsted for kulturell utveksling i 2011, hvor de etter hvert fikk god kontakt.

– Det ga meg veldig mye glede, for jeg hadde vært alene veldig lenge.

Samtidig var kvinnen gift med en annen, norsk mann. Mandag beskrev hun forholdet til den daværende ektemannen som dårlig.

– Jeg visste ikke at hun var gift da, det ble jeg ikke gjort kjent med først senere, forklarte 64-åringen tirsdag.

I 2013 ble de enige om å møtes i Tromsø. Mannen forklarte at han betalte for flyreisen.

– Vi var ikke et par på det tidspunktet, men vi hadde følelser for hverandre. Forholdet utviklet seg godt, og hun ble etter hvert gravid. Jeg tenkte endelig at det fine i livet, det aller største, skulle komme.

Sexkjøpere skal forklare seg

Rettsdagen tirsdag er satt av til mannens forklaring og vitneforklaringer fra menn som skal ha hatt sex med den fornærmede kvinnen.

Mandag omtalte iTromsø at politiet fant et hemmelig rom da de ransaket leiligheten, og at det er der salget av de seksuelle tjenestene i hovedsak skal ha foregått.

Mannen skal ha filmet samboeren ha sex med andre, og kvinnen sa i retten at mennene ikke visste om dette.

I mannens hjem ble det også funnet bilder og filmer som seksualiserer barn.