Jan Ivar (63) begynte på verftet som tenåring, men fikk astma etter årevis med sveising: – Hadde jeg visst det jeg gjør i dag ville jeg aldri begynt

Uten noe særlig beskyttelse ble Jan Ivar gjennom flere år eksponert for støv etter plate- og sveisearbeid. Nå er han ufør og har søkt om å få godkjent yrkesskade, men tapte i retten mot staten.

TAPTE I RETTEN: En årelang kamp om å få godkjent astma som yrkesskade, tapte Jan Ivar Underhaug Larsen i lagmannsretten i forrige uke. 63-åringen jobbet på Tromsø skipsverft fra han var 17 år, og fikk astma som følge av støvet han pustet inn under plate- og sveisearbeid. 

Eksklusiv

I 1972, da Jan Ivar Underhaug Larsen kun var 17 år gammel, begynte han å arbeide på lageret til Tromsø Skipsverft. Faren hans var driftsingeniør på det som den gangen var en av hjørnesteinsbedriftene i Tromsø, og Jan Ivar gikk fort i gradene. Etter noen år som hjelpearbeider tok han fagprøven, og kunne starte som platearbeider og sveiser i platehallen ytterst på verftstomta.