Bybildet:

Byfiskerne i Tromsø: – De slet mye hund

De slet med årene i timevis, både han «Små-Sigvart», «Stor-Nikken» og han «Skodde-Hans». Men de hadde lite valg på 20- og 30-tallet. Skulle de og familien overleve, var det bare å sette seg i spissa og ro til Rystraumen eller Balsnes – og tilbake. Det vil si, han «Små-Sigvart» kom aldri tilbake fra siste turen.

UTLØSENDE: Dagens artikkel kom til da «Tromsø» i 1997 trykket et lignende bilde som dette, med byfiskere og deres kunder i Torghuken. I bakgrunnen ser vi Torvet (som engang skal bli hetende Stortorget), omkranset av Vår frues kirke og «katolikergården». Bygningen rett over torghuktrappa er Kjøttkontrollen hvor dyrlege Tøllefsen var første kontrollør i 1894. Det ser imidlertid ut til at Løkkekiosken (eller Rakettkiosken som den kalles i dag) ikke er kommet på plass ennå. Det betyr at bildet må være tatt før 1911. Arkivfoto 

Eksklusiv

Det var livsvilkårene på den tiden, for et 40-talls menn. De ble liksom byfiskere, enten de ville, eller ikke.