Bybildet:

«En ny og sørgelig vise»: Hengte ut Tromsøs «Drik og Støi»

Skillingsvisa var det første massemedium og nådde ut til folk med både nyheter og gode råd for hvordan man skulle skikke seg.

FEST HELE NATTA? Det er vanskelig å vite hva som feires på dette bildet av Kirkegata, og det er like vanskelig å vite når det feires, men det er helt klart at der feires. Klart at slikt kan bli både forvirrende for en stakkars, indignert musketeer. På dette bildet er det i hvert fall ikke bare «Piger som paa Gaden stimer Om Nattens tid». Her er det hele byen!. Bildene gjengis med tillatelse fra Perspektivet Museum.   Foto: Høegh-samlingen/ PEM-THO-00506

Eksklusiv

Uttrykket «skillingsvise» har lenge hatt noe nedlatende ved seg. Folkelige, masseproduserte viser om kjærlighet (helst den tapte, sorgtunge varianten), emigranter og ulykker, er nok bare en liten del av sannheten. På 1600-tallet var nemlig skillingsvisene et uttrykk for høykultur og en noenlunde pålitelig nyhetskilde fram til rundt 1800-tallet.