Feiret Frivillighetens dag med sverdslag, sidespark og brytekamp

Til tross for et trasig regnvær strømmet folk til sentrum for å se alt Tromsø har å by av frivillige lag, foreninger og organisasjoner.

FLYVENDE SIDESPARK: Sander Solhaug (venstre) har svart belte i Taekwon-Do og demonstrerer et flyvende sidespark mot luftputen som holdes av daglig leder Jan-Roger Hansen i Polar Taekwon-Do i Tromsø. Foto: Tor Andre Markussen 

Eksklusiv

Lørdag formiddag samlet en rekke lag og foreninger seg i Storgata i forbindelse med arrangementet «Frivillighet i Sentrum».

Blant dem var fekteklubben Frie Duellister, som demonstrerte kamp med ekte sverd for forbipasserende.


Tromsø Røde Kors mangler mannlige frivillige

Tromsø Røde Kors håper flere menn melder seg som frivillige flyktningguider.


– Vi har vært etablert i Tromsø siden 2010 og driver med fekting, forteller medlem Jens Peder Magnussen mens han klargjør for sverdkamp i Storgata.

Like etterpå gikk sverdduellant Maria Toften Kvalvik til angrep på Erik Varberg midt i gata.

SVERDSLAG: Sverdduellantene Maria Toften Kvalvik (oransje) og Erik Varberg (sort) demonstrerte fektekamp med ekte sverd på standen til fekteklubben Frie Duellister under Frivillighetens dag i sentrum.   Foto: Tor Andre Markussen

– Jeg startet i september 2010 og synes dette er en fin klubb med et bra miljø. I tillegg er fekting god trening, forteller Varberg.

Mye forskjellig

Bortsett fra fekting viste de mange bodene nedover Storgata et mangfold av forskjellige aktiviteter. For kampsportklubbene Polar Taekwon-Do og Tromsø Taekwon-Do handlet det om å fremme en verdibasert sport.

– I Taekwon-Do er det mye disiplin. For eksempel må elevene hilse ved adkomst til treningssalen, samt at de stilles opp etter gradene de har oppnådd. Slikt sett handler det mye om høflighet og respekt, forteller daglig leder Jan-Roger Hansen i Polar Taekwon-Do.

Taekwon-Do-eleven Sander Solhaug var også til stede. Han hadde svart belte og kunne vise en mer praktisk side av kampsporten: Et flygende sidespark.

BASKETAK: Ferdinan Ulv Kraknes (11 år og blondt hår) brøt mot Ian Eriksen (17 år og mørkt hår) på standen til Tromsø Bryteklubb under Frivillighetens dag i sentrum. Foto: Tor Andre Markussen 

– Disiplin viktig

– Jeg tok svart belte for seks år siden, da jeg var 14 år. For meg er disiplinen viktig, og jeg liker særlig at det er klare regler i kampsporten. I tillegg er det ganske tung og god trening, sier Solhaug.


Kjenner du noen som fortjener tittelen «Norges beste frivillige»?

Frivillighet Norge skal kåre Norges beste frivillige. Kjenner du en du mener fortjener tittelen, er fristen 15. september for å nominere dem.


Tromsø Bryteklubb deltok også på arrangementet med oppvisning av brytekamper mellom medlemmene. Da iTromsø var til stede gikk bryterne Ferdinan Ulv Kraknes (11) og Ian Eriksen (17) i kamp.

– Det er mye utholdenhet i dette, men jeg synes det er veldig gøy, forteller Kraknes.

VOLLEYBALL FOR BARN: Ballklubb Tromsø inviterte til volleyballspill. Adrian Kristiansen (8) var en av dem som prøvde seg i spillet. Han hadde planer om å bli proffspiller. Foto: Tor Andre Markussen 

– Jeg skal bli proff

BK Tromsø inviterte unge til å spille volleyball sammen med deres medlemmer. Adrian Kristiansen (8) var en av dem som fikk prøve å spille. Flere ganger slo han ballen over nettet med god presisjon.

– Dette var artig. Jeg skal bli proff, forteller åtteåringen før han springer tilbake og spiller videre.


Se bildeserie fra sentrum:

Feiret Frivillighetens dag med sverdkamp i sola

Sola skinte da Frivillighetens dag gikk av stabelen lørdag formiddag, og folk strømmet til sentrum for å se på alt Tromsø har å by på.


DATASPILLAVHENGIGHET: Politisk rådgiver Magnus Pedersen i Spillavhengighet Norge forteller barn og unge om farene med avhengighet av dataspill. Foto: Tor Andre Markussen 


Dataspillavhengighet

Lenger nord i gata hadde Spillavhengighet Norge satt opp bod, hvor de kunne fortelle barn og unge om avhengighet knyttet til dataspill.

– I 2006 merket vi en eksplosjon av henvendelser fra fortvilte foreldre. De visste ikke hvordan de skulle håndtere barn som spilte for mye. I det siste har vi fått henvendelser på 10 og 12-åringer som spiller for mye Fortnite, sier politisk rådgiver Magnus Pedersen i Spillavhengighet Norge.