Bybildet:

«Tirpitzdagen» 12. november 1944: Byens nye holme

I dag avslutter vi vår markering av at det nå er over 75 år siden datoen som etter krigens slutt i 1945 bare ble kalt «Tirpitzdagen» her i byen.

LILLE HÅKØY: Rett ved normale Håkøy. Som vi allerede har sett, ble «Tirpitz» en turistattraksjon her i byen i tiden etter krigen. Men stykke for stykke mellom 1947 og 1954 forsvant den. Dekkplankene ble brukt til å bygge kaia på Tromsø Tangmelfabrik på Langnes (eller «Bjørnheim» som stasbygget også kalles), mens panserplater fra skroget ble kjøpt av Oslo kommune til bruk i veiarbeid. Fremdeles ligger det rester igjen av «Tirpitz» på havbunnen utenfor Håkøya, men disse er nå fredet. Bildet gjengis med tillatelse fra Perspektivet Museum. Foto: Ukjent/ PEM-BYM-N00233 

Eksklusiv

Det gjør vi ved å se på beretninger som ligger nært i tid, nemlig i avisarkivet fra 1945. Der finner man fort ut at spøkefuglene ikke var sene om å slå vitser: