– Verste scenario er at tilgjengeligheten dropper og prisene går til himmels. Den kombinasjonen blir en katastrofe

Reiselivssjef i Visit Tromsø, Chris Hudson, krysser fingrene for at Norwegians krisepakke berger selskapet.

KRYSSER FINGRENE: Reiselivssjef Chris Hudson i Visit Tromsø håper at Norwegian klarer seg.  Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

Eksklusiv

Norwegians generalforsamling vedtok mandag å godkjenne en emisjon og gjeldsreduksjon. Pakken gjør det også mulig for selskapet å få hjelp fra staten - som er den største eieren. Selv om det nå ser lysere ut for Norwegian, er det fortsatt krise i luftfarten.

– Flykonkurransen generelt i luftfart er betyr utrolig mye for reiselivet og næringslivet. Uten konkurranse blir det lavere tilgjengelighet og høyere priser. Det gjelder både for tromsøværinger som vil på ferie eller forretningsreiser, og for de som vil reise hit. Tilgjengelighet og priser er veldig viktig for alt av reiseliv, men spesielt for Tromsø, sier reiselivssjef i Visit Tromsø, Chris Hudson.

Trafikken går ned

Før korona brøt ut gikk det daglig 16-18 fly fra Oslo til Tromsø. Hudson fryktet at det kun vil komme seks fly fra Oslo til Tromsø dersom Norwegian skulle ha gått konkurs.


NHO Arktis om flykrisen: - Det er ikke bare reiselivsnæringen som vil lide

Aksjonærene i Norwegian sa mandag ja til en krisepakke som er et forsøk på å redde flyselskapet fra konkurs. Nå advarer NHO Arktis, NHO Nordland og fylkesordføreren om store konsekvenser dersom flytilbudet til Nord-Norge reduseres.


– Det er helt avgjørende for hele næringslivet at det er mange flyreiser hit. Det fins ikke andre måter å komme seg til Tromsø på. Klart kan man ta tog gjennom Sverige til Narvik, og så ta en busstur, men det er en lang og vanskelig rute. Det er veldig viktig for hele destinasjonen vår at Norwegian nå klarer seg.Katastrofe-kombinasjon

Hudson forteller at Visit Tromsø var i en samtale med næringsministeren forrige uke, hvor han la fram sine bekymringer.

– Totalbildet er større enn reiselivet. Vi er helt avhengige av konkurranse i luftfart her i nord, og kommer det ikke turister hit er det mange næringer som sliter. Nå har heldigvis næringsministeren oppmerksomhet rundt dette, og vi får krysse fingrene og håpe på det beste. Vi har i alle fall snakket med de vi kan snakke med.


Norwegian-aksjonærene stemte ja til redningspakke

Dermed ser det ut til at selskapet som har en rekke flyvninger til og fra Tromsø er reddet fra konkurs.


– Hva er det verste scenarioet?

– Verste scenarioet er at tilgjengeligheten dropper og prisene går til himmels. Den kombinasjonen blir en katastrofe for reisedestinasjonen Tromsø. Det vil ha en påvirkning for hele lokalsamfunnet og næringslivet.