Utpressingssaken:

Den eldre fornærmede kvinnen: – Vi måtte legge oss uten kveldsmat. Jeg håper hun aldri kommer tilbake

Det fornærmede paret trodde kvinnen (50) skulle ta vare på dem når de ble eldre. I stedet skal de ha blitt møtt med trusler.

Kvinnens forsvarer, Tor Haug.  Foto: Ronald Johansen

Eksklusiv

Det eldre samboerparet skal ha tømt sparekonto og dratt kredittkortene for å dekke forbruket til den utpressing-tiltalte kvinnen. Hun skal ha truet med å banke dem og å brenne ned leiligheta.

Det er en eldre kvinne som er tydelig preget av situasjonen man kan se i opptaket av det tilrettelagte avhøret. Hun sitter nedsunken i en stol og det virker ikke som om hun finner roen i beina.


Utpressingssaken:

Skaffet seg tre kredittkort for å betale for cruise og mat til den tiltalte kvinnen (50): – Ho måtte jo ha mat, jenta.

De eldre samoberparet skal ha tømt sparekonto og dratt kredittkortene for å dekke forbruket til den utpressing-tiltalte kvinnen.


Den eldre kvinnen og mannen har gitt sin forklaring tidligere, fordi situasjonen deres tilsier at det er bedre enn å møte opp i retten.

– Jeg har vært redd henne, rett og slett. Når hun kom hjem om natta, visste man aldri hvilken tilstand hun var i og slik. Hun kom med trusler og alt mulig, skulle jage oss ut og tenne på leiligheta.

Skumle greier

Den eldre kvinnen, som er omtrent 80 år, forteller at hun har kjent sin samboer siden 1993, og flyttet til Tromsø i 1997 for å være sammen med ham. Hun har tidligere arbeidet på et kjøkken på et sykehus, men har ikke arbeidet siden hun kom til Tromsø.

I 2007 møtte hun tiltalte gjennom sin samboer.


Kvinnen (50) skal ha kontrollert og mishandlet sin blinde samboer – pårørende fant røde, blodige bitt på armen hans

I rettens første dag ble det vist fram et bilde av et blodig blitt på den blinde eks-samboerens arm, et bilde tatt av hans mor. Den fornærmede mener det er den tiltalte kvinnen som har bitt ham.


– I begynnelsen var hun som andre folk, skikkelig. De siste årene har hun vært umulig. Hun krevde penger av oss nesten hver dag, og hvis hun ikke fikk penger, truet hun oss med leiligheta.

– Skumle greier, altså.

Fikk ikke kveldsmat

I 2016 skrev det pensjonerte paret leiligheta over til tiltalte, for å forsikre seg om at ikke kommunen skulle komme å ta leiligheta hvis noe skulle skje, ifølge de fornærmede. Det var etter dette tiltalte skal ha begynt å true med å kaste dem ut hvis hun ikke fikk penger. Paret ga henne penger, men når de til slutt ikke hadde mer å gi, skal tiltalte ha sagt at de måtte låne penger fra naboer.

– Avtalen var at hun skulle ta vare på oss når vi ble eldre, slik at vi kunne bo der så lenge vi levde. Jeg så på henne som en datter. Hun skulle hjelpe til i huset, men hun gjorde ingenting, sier den eldre kvinnen.

– Vi måtte legge oss uten kveldsmat også. Vi har hatt det mye bedre etter at vi fikk henne bort fra huset. Jeg håper hun aldri kommer tilbake.

Romantisk forhold

I avhøret med den eldre mannen, svarte han at han og tiltalte på et tidspunkt hadde et romantisk forhold, men at det angivelig kun skal ha bestått av klemming. Han skal ha kjøpt henne en gullring og armbånd. På et tidspunkt dro den eldre mannen og tiltalte til Romania sammen fordi tiltalte sa hun måtte til legen, en tur samboerparet betalte for.


Slik skal kvinnen ha lurt det eldre samboerparet til å overdra sin leilighet, betale for regninger og for cruise med venner

Tiltalte skal ha erkjent for politiet å ha fått penger og dekt regninger av det eldre ekteparet, men skal ha hevdet at det har skjedd frivillig.


– Hvilket forhold var det mellom din samboer og tiltalte? spør politibetjenten.

– Det har vært bra, men de krangla mye, de to.

– Har det vært noe mer enn vennskap mellom dem?

– Det vet jeg ikke. De var jo mye sammen. Men jeg tror ikke det.

Alle sparepengene er borte

Samboerparet skal ha betalt for reiser og regninger, mat og sprit, for tiltalte. Fra 2016 til 2020 skal de ha betalt 690.000 kroner til sammen for kvinnens regninger og utenlandsreiser. I 2019/2020 betalte de fornærmede 115.975 kroner bare for tiltaltes reiser.

– Jeg hadde en sparekonto med mer enn hundre tusen kroner spart opp. Når er alle sparepengene gått.

– Hvem er det som har tilgang på ditt bankkort?

– Det er bare jeg og min samboer. Jeg kan ikke med nettbank, så det er han som går inn i min nettbank, sier den eldre kvinnen.

Samboerskap

I avhøret med den eldre mannen forklarte han at det var hans samboer som betalte alle faste utgifter. Den eldre kvinnen sier i sitt avhør at de deler på å betale regningene.

Avhører viser fram kontrakten som ble signert av den eldre kvinnens samboer, tiltalte og en advokat da tiltalte ble den nye eieren av leiligheta. På den første overdragelsen, to måneder før bare tiltaltes navn står som eier, står den eldre mannen og tiltalte oppført som samboere.

– Her står tiltalte oppført som hans nye samboer, og du som hans tidligere samboer. Hva tenker du om det?

– De er jo ikke samboere, det er jo jeg som er samboer med ham, så det var merkelig, sier den eldre kvinnen.