Atomubåten HMS «Splendid» i Tromsø i 1988: En «strålende» ubåt

Atomubåten i Tønsvika var langt fra den første atomubåten som lå ved kai her i byen.

EN «STRÅLENDE» UBÅT: Kaptein Mark Stanhope var stolt over ubåten sin. «Splendid» hadde allerede deltatt i Falklandskrigen, skulle i fremtiden avfyre Tomahawk-raketter mot serbiske militære mål under Kosovokrigen i 1999 og deretter mot irakiske mål under invasjonen av Irak i 2003. I 2000 var hun også til stede da den russiske ubåten «Kursk» sank. Her ligger «Splendid» ved kai på Olavsvern i 1988. Demonstranter og utålmodige ubåtmannskap med nylig innvilget landlov ble ikke med på bildet. Foto: Mona Hansen 

Eksklusiv

Men i tilsynelatende motsetning til de foregående besøkene, hadde man i 2021 i det minste lagt planer i tilfelle ting gikk ad undas. Så får man heller mene hva man vil om planene; det er en ærlig sak.