Festivalen henter litterære sluggere: – Interessen er mye større enn noensinne tidligere

«Koke Bjørn»-forfatter Mikael Niemi kommer, og Nils-Aslak Valkeapääs kunsteriske virke er i fokus under Ordkalotten 2021.

PRESENTERER STORE NAVN: Ordkalottens festivalsjef Ingvild Solstad-Nøis har fått blant andre Mikael Niemi til å bidra i samtalen om Nils-Aslak Valkeapää.  Foto: Ronald Johansen / Anette Karlsen / Tonstad, P. L.

Eksklusiv

Etter at fjorårets festival ble korona-avlyst kun ett døgn før den skulle starte, kan Ingvild Solstad-Nøis presentere et flunke nytt program for Ordkalotten 2021.

– Det er få som er videreført fra fjorårets program, men Roy Jacobsen i samtale om «Barrøy»-serien har vi ønsket oss til Tromsø i mange år. Jacobsen blir heldigvis med etter avlysningen i fjor – Zeshan Shakar likeså, sier festivalsjefen.

KOMMER I ÅR: Roy Jacobsen skulle delta på Ordkalotten i fjor, men etter festivalens avlysning i 2020 er den populære forfatteren endelig på plass i Tromsø i november.  Foto: Miriam Leiros

Uformelt om samisk multikunstner

Tromsøs internasjonale litteraturfestival har gått over til å ha to hovedforfattersamtaler, der én aktiv og én avdød forfatter vil være i fokus.


Nå begynner årets novellecup -

Mandag begynner Novellecup 2021. Her kan du lese hvem de åtte deltakerne er.


I år er det 20 år siden den samiske multikunstneren Nils-Aslak Valkeapää døde, noe Ordkalotten markerer på flere måter. Mikel Niemi, Sigbjørn Skåden, Joar Nango og Mary Ailonieida Sombán Mari skal 11. november møtes på scenen og ta for seg Valkeapääs kunstneriske virke.

– Dette blir en uformell samtale om Valkeapääs betydning som tverrfaglig kunstner, der fokuset ikke ligger kun på litteraturen, som jeg tror blir veldig spennende.

HEDRES: Nils-Aslak Valkeapää, her avbildet i 1989.  Foto: Tonstad, P. L.

Var denne samtalen planlagt i forbindelse med den planlagte Valkeapää-utstillinga ved Nordnorsk Kunstmuseum denne høsten, som ble avlyst etter ønske fra Valkeapääs Lásságámmi-stiftelse?

– Ja, men dette arrangementet var noe vi ønsket å gjennomføre uavhengig av utstillinga ved kunstmuseet. Og underveis i festivalen vår skal musiker og multikunstner Emil Karlsen lese opp Valkeapääs-tekster.


Irene har jobbet med boken i syv år – nå kommer debutromanen

Etter å ha arbeidet med diktsamlinger siden 2013 har den nordnorske forfatteren Irene Larsen utgitt sin første roman.


Frie tøyler for Olsen og Niemi

Den svenske suksessforfatteren Mikael Niemi er årets andre «hovedforfatter». Niemi skal i samtale med journalist og forfatter Per Kristian Olsen om kioskvelteren «Koke Bjørn».

– Niemi er en fabelaktig formidler, i tillegg til å være en veldig god forfatter. Disse to har fått litt frie tøyler til å utforme samtalen, sier Solstad-Nøis.

I SAMTALE MED TROMSØ-JOURNALIST: «Koke Bjørn»-forfatter Mikael Niemi.   Foto: Anette Karlsen

Lokal hovedforfatter i barneprogrammet

Ingvild Solstad-Nøis har drevet Ordkalotten, som i 2021 arrangeres for 22. gang, i fem år. Hun er glad for å gi et litterært tilbud til de unge, gjennom et eget barneprogram under årets festival. Ungdommen får også sin egen «hovedforfatter», attpåtil utdannet i Tromsø og bosatt på Senja.


Roman-aktuelle Mette Brantzeg skulle egentlig bare bo i Tromsø i ett år – det ble til 22

Teaterregissør og forfatter, Mette Brantzeg, har gitt ut debutromanen TABU – Maijas Odyssé i en alder av 69 år. Tematikken i boken til den tidligere tromsøværingen tar for seg tabubelagte temaer, med noe inspirasjon fra tiden i Nord-Norge.


– Jan Tore Noreng er en veldig god og produktiv barnebokforfatter. Han klarer å skrive godt for den aller vanskeligste lesergruppa – tenåringsguttene. Det er artig å også hente lokale forfattere, og Noreng vil besøke en rekke skoler under festivaluka.

Fredagskvelden under festivalen skal vinneren av årets novellecup kåres.

– Det der blir et skikkelig rotterace, humrer Ordkalotten-sjefen.

FESTIVALSJEF: Ingvild Solstad-Nøis  Foto: Ronald Johansen

Solstad-Nøis forteller at billettsalget går svært godt etter salgsstart 1. oktober, og oppfordrer publikum til å være tidlig ute for å få seg plass på arrangementene.

– Interessen er mye større enn den har vært noensinne tidligere – i alle fall i min tid, så jeg tror ting raskt kan bli utsolgt. Vi har et bredt og godt program, og jeg tror folk er sultne på å komme seg ut på arrangementer.

Det fulle åprogrammet til Ordkalotten 2021 kan du se her:


Debuterer som romanforfatter: – Hvis du leser boka, får du vite hvem jeg egentlig er

Som 15-åring ble Herman Kristoffersen (74) forlatt av mammaen sin. Alene igjen dro han på havet for å finne seg selv. Det har det nå blitt roman av.