Dette gjør utlendingene grønne av misunnelse

Først sedlene, så de nye passene. Utenlandske medier hyller den norske designen.

VERDENS KULESTE? Det nye norske passet har fått mye oppmerksomhet. Her er et norsk landskapsbilde som kun kan ses i ultrafiolett lys.   Foto: Neue Design Studio/NTB scanpix

reise

De nye sedlene våre er hyllet av utenlandske medier som verdens vakreste. Nå får de norske passene samme oppmerksomhet.

– Er dette verdens kuleste pass? Spør britiske Telegraph.

De legger til at den nye designen vil gjøre andre reisende «grønne av misunnelse». Årsaken er de hemmelige elementene på pass-sidene som skinner opp av ultrafiolett lys i passkontrollen.

De to første av i alt 18 sider er vist frem, og viser nordlyset i all sin prakt. CNN mener sidene er altfor vakre til å bli «griset til med stempel».

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Landskapsutformignene i passene er hentet fra norsk natur.   Foto: Neue Design Studio/NTB scanpix

– Verdenspressen har stått på dørterskelen

Medieoppmerksomheten startet for alvor med omtalen i The Guardian – som spør seg om passene allerede en designklassiker. De beskriver designen som modig, og hyller måten det viktige dokumentet viser frem nasjonal identitet.

De siste ukene har norske Neue Design Studio, med seniordesigner Benjamin Stenmarck i spissen, fått mye oppmerksomhet etter at de ble valgt som vinnere av Politidirektoratets designkonkurranse.

Daglig leder Gørill Kvamme i Neue Design Studio.   Foto: Neue Design Studio

– Hele verdenspressen har stått på dørterskelen. Det begynte med The Guardian, så fulgte Der Spiegel, El Mundo, Time Magazine, CNN og det stopper ikke. Presse i India, Japan…Designen er minimalistisk, ren og enkel. Nerven ligger trolig i at vi har klart å skape og dramatisere en relevant og troverdig historie ved å bruke det norske landskapet som tema, sier daglig leder Gørill Kvamme i Neue Design Studio.

Politiet stjal fra banken

Politiinspektør John Kristian Thoresen er hovedansvarlig for redesignet av passet, som er en del av en stor konsept- og prosjektjobb som nå rulles ut i Politidirektoratet.

Passene ble endret her til lands i 2005, men da ble det brukt standarddesignere i samarbeid med leverandør. Denne gangen er det tenkt på en helt ny måte.

– Hvorfor falt dere for dette konseptet?

– Vi ble fascinert over formen og metoden, den stjal vi fra Norges Bank – en god idé for å få engasjert folk og bransjen og få et bedre produkt enn vi hadde. Vi har aldri angret et sekund på valget vårt, og responsen både nasjonalt og internasjonalt har vært utrolig, sier Thoresen.

Byttes ut.  

Designfirmaet samarbeider med Kripos rundt sikkerhetsarbeidet med passene.Målet er ifølge Thoresen å få verdens sikreste pass og ID-kort, som i tillegg skal det være best på det visuelle.

– Vi øker sikkerheten i passet betydelig. Både de synlige, og en del sikkerhetselementer som er hemmelige og som først blir synlige i sikkerhetskontrollen, sier han.

Passene skal etter planen være klare ved årsskiftet 2016/2017.

Tror det vil treffe unge

Men det er ikke bare designere og kritikere som lar seg begeistret over norske sedler og pass.

Den positive omtalen i utenlandske medier har også god effekt på turismen, tror reiselivsdirektør Per-Arne Tuftin i Innovasjon Norge.

– I det norske reiselivet har vi i dag et godt grep om 50 pluss-turistene. Med de nye passene og sedlene bemerker vi oss som et nytenkende og kreativt land, det fremmer Norge og kan få opp interessen ytterligere hos et yngre publikum, sier Tuftin.

Politidirektoratet skal utvikle en ny serie pass, ID-kort og reisedokumenter med bedre sikkerhet.   Foto: Neue Design Studio/NTB scanpix

– Usynlige for alle andre enn grensevaktene

Kunstkritiker Kjetil Røed i Aftenposten undrer seg over elementer han beskriver som reklame, og som er usynlige for passholderne selv.

– På de stiliserte sidene inne i passet kommer fjord- og fjellandskap til syne, samt en tekst om Geirangerfjorden. Det underlige er at dette bare blir sett på grensen til et annet land. Vi bedriver reklame for grensevaktene, det er litt merkelig, kommenterer han.

Røed mener også at nasjonal identitet blir forminsket litt på forsiden av passene.

– Jeg synes det er interessant at de legger så stor vekt på estetikk. Det overskygger mer enn den vanlige funksjonen et pass har. De passene vi har i dag er preget av riksvåpen. Nå er det skjøvet til side for farge og flate, sier Røed.

Følg oss på Twitter @reisecamilla og på Instagram @reiseredaksjonen

Les også:

E-gater: Har du prøvd disse noen gang

Unngå disse visumtabbene

Satser på at nordmenn vil ha luksus i lufta - for over 31.000 kroner

Utforsk tema:

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

reise