Disse flyplassene har mest fornøyde passasjerer

Norge langt nede på listen i fersk kåring. – 2016 har vært utfordrende, medgir Oslo Lufthavn.

TOPPER: Av flyplasser med over to millioner passasjerer hvert år, kommer Sochi Airport i Russland på førsteplass målt i kundetilfredshet.   Foto: Darron Cummings / TT / NTB scanpix

reise

Denne uken kunngjorde anerkjente Airports Council International (ACI) hvilke flyplasser folk var mest fornøyd med i året som gikk.

600.000 passasjerer er blitt intervjuet før ombordstigning og bedt om å rangere hvor tilfreds de var med tjenestene på flyplassen.

ACIs Airport Service Quality (ASQ) Awards

Airport Service Quality – undersøkelsen (ASQ) er en global spørreundersøkelse som gjennomføres i regi av Airport Council Inter­national (ACI). Den kartlegger kundetilfredshet innen flere ulike områder, og gjennomføres nå ved ca. 300 lufthavner i verden, hvorav ti norske.

Det benyttes et standardisert spørreskjema. ASQ omfatter 700 intervjuer hvert kvartal på Oslo Lufthavn, i alt 2800 intervjuer pr. år.

Kilde: Avinor og www.ACI.aero

Norske flyplasser langt nede på listen

– ASQ er en viktig måling for oss, som gir oss gode innspill på hvordan vi kan forbedre oss på våre lufthavner. Ved utgangen av 2016 lå Oslo Lufthavn på 55. plass i Europa. Målet vårt er å være blant topp ti, sier kommunikasjonssjef hos Avinor, Kristian Løksa.

HÅPER PÅ ET BEDRE 2017: Kommunikasjonssjef hos Avinor, Kristian Løksa.   Foto: Pressebilde / Avinor

– 2016 har vært utfordrende for oss

– I 2016 har vi særlig jobbet med bedre gratis WiFi, renhold og ryddighet, ventetid i sikkerhets- og grensekontrollen, samt serviceopplæring for alle ansatte på flyplassen. Samtidig har det naturligvis vært utfordrende å drive en flyplass samtidig som vi har bygget ut for fullt, fortsetter han.

– Nå som vi utvider hele flyplassen og får bedre tilbud og plass, håper vi selvfølgelig at vi ser en positiv utvikling, legger han til.

Etter planen skal nye Oslo Lufthavn stå klar i april.

DOBLES: Sjakkformen i taket forbinder de to ankomsthallene på Oslo Lufthavn. Etter planen skal nye Oslo Lufthavn åpne i april.   Foto: Camilla Flaatten

Vinnere i kategorien «Europas beste flyplass» i 2016

Basert på flyplassens størrelse har ACI kåret en vinner i hver kategori:

Under 2 millioner passasjerer pr. år:

Murcia Airport (Spania) beste for under 2 mill

2–5 millioner passasjerer pr. år:

Sochi Airport (Russland) beste for over 2 mill)

5–15 millioner passasjerer pr. år:

Porto Airport (Portugal)

15–25 millioner passasjerer pr. år:

Vienna Airport (Østerrike)

25–40 millioner passasjerer pr. år:

Moscow Sheremetyevo Airport (Russland)

Over 40 millioner passasjerer pr. år:

London Heathrow Airport (England)