Fem små land du lett kan besøke på under et døgn

Men du kommer deg ikke med fly, og knapt nok med tog, til de minste landene i Europa.
Reise

Den amerikanske nettavisen Huffington Post lister opp fem av verdens minste land du kan besøke på under et døgn: Monaco, Liechtenstein, San Marino, Isle of Man og Gibraltar.

Men det er noe som skurrer.

— Gibraltar og Isle og Man er jo britiske! De er ikke egne land, sier globetrotter og forfatter Gunnar Garfors.

Han er den yngste nordmannen som har reist i samtlige av verdens land, og har gitt ut boken «198 – Mi reise til alle verdas land».

– Geniale små land

Han kaller de minste landene i verden for «geniale», fordi de på grunn av areal er turistattraksjoner i seg selv, og du trenger ikke bruke så lang tid i hvert av dem heller.

Flere av verdens minste nasjoner ligger i Europa, og en skulle tro det bare var å ta et innenlandsfly for å nå dem.

Men det kan du ikke.

— Det er bare seks land i verden som ikke har flyplass, og fem av disse er nevnt her, sier Garfors.

Liechtensteiner et av de små landene med toglinje - en linje som går mellom Sveits og Østerrike. Du kan stoppe i blant annet byen Schaan-Vaduz, og du kan ta deg videre til hovedstaden Vaduz.

— Noen av landene kan du faktisk gå til, som Vatikanstaten, men du kan hverken ta tog eller fly inn i de fleste av landene. Du trenger enten leiebil eller taxi, sier han.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

LITEN STAT – STOR UTSIKT: Ministaten San Marino klamrer seg fast til Monte Titano, miniputtstatens høyeste punkt på 756 meter over havet. Utsikten mot Adriaterhavet er det ingenting å si på.   Foto: Ole Magnus Rapp

Topp for landsamlereÅ besøke de minste landene i verden er også en enkel måte å samle land på – hvis du er av samme type som Garfors.

Han har i tillegg til alle verdens land, også en stående verdensrekord med flest land besøkt på et døgn. Men han har en forkjærlighet for de minste.

— Det er mange små land langt utenfor Europa som er minst like interessante – som Nauru, Kiribati og Tuvalu og Dominica. Men av de europeiske er det mange fine også, sier Garfors.

Vi ba ham om fem små favoritter i Europa:

1. San Marino

Republikk (påstås å være verdens eldste), måler 61 km². Ca. 31.000 innbyggere. Nr. 5 på listen av verdens minste land

— Det er et tøft lite land, der det høyeste punktet er en gammel borg som ruver ca. 700 meter over havet har en fantastisk utsikt over det lille landet og deler av Italia, og du ser kysten, sier Garfors.

Han legger til at det utover det ikke er så mye å gjøre der, men et besøk på den eneste gourmetrestauranten som ligger før stigningen til borgen har veldig god mat.

– Du kan også få passet ditt stemplet, for dem som samler på det, sier han.

2. Vatikanstaten

Katolsk kirkestat og verdens minste stat. Måler 0,44 km². Ca. 1800 innbyggere. Ligger i Roma, og ble uavhengig av Italia i 1929. — Foruten å være verdens minste stat, så er det også det eneste landet i verden hvor det så å si er umulig å overnatte, sier Garfors. Det sixtinske kapell, Petersplassen og Peterskirken er noen av severdighetene en bør få med seg.

Andre kuriøse, morsomme fakta fra landet: Du finner verdens eneste minibank på latin (du kan velge engelsk også). De har eget fotballag, men de må spille hjemmekampene i Italia på grunn plassmangel.

— Du kan faktisk få kjøpt både øl og vin i kantinerestauranten der, det er det ikke mange som vet, sier han.

BYGGET I STEIN: Natursteinshus dominerer bygningene i Andorra.  Foto: Aagaard, Rolf M.

3. AndorraFyrstedømme klemt mellom Spania og Frankrike. Måler 468 km². Ca. 84.000 innbyggere. Nr. 16 på listen over verdens minste land.

— Et veldig flott fjelland i den østlige delen av fjellkjeden Pyreneene, og et taxfree-paradis for spanjolene. De har et godt utvalg av restauranter, men labert natteliv. De har også gode ski- og turmuligheter, sier Garfors.

4. Liechtenstein

Romersk-katolsk fyrstedømme. Måler 160 km2. Ca. 35.000 innbyggere. Nr. 6 på listen over verdens minste land.

— Det er et heftig og veldig fint fjelland med gamle borger og kirker der, men det skjer ikke veldig mye i Liechtenstein. De har riktignok helikopterplass, men nærmeste flyplass er i Zürich, sier Garfors.

Det var riktignok siste stopp da trioen som tok verdensrekord med 19 besøkte land på 24 timer, så de tok festen der.

LITE FYRSTEDØMME: Utsikt over fyrstedømme Monacos havn og by.   Foto: Rolf Chr. Ulrichsen

5. MonacoFyrstedømme. Måler 2,02 km². Ca. 36.000 innbyggere. Nr. 2 på listen over verdens minste land.

— Det er et luksusparadis. Stikk ned i havnene, se på yachtene og luksusbilene – du kan jo late som du eier en av dem selv. Hvis du vil se kjendiser så er det gjerne her du møter dem. Gamlebyen er også veldig trivelig, sier Garfors.

Skal du på et av byens mest fancy kasinoer bør du kle deg pent.

Kilder: Wikipedia, CNN , Huffington Post og Garfors' bok «198 – Mi reise til alle verdas land».

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Les også:

Verdens 11 minst besøkte land

Verdens 10 minste stater
  1. Vatikanstaten, 0,44 km²
  2. Monaco, 1,95 km²
  3. Nauru, 21 km²
  4. Tuvalu, 26 km²
  5. San Marino, 61 km²
  6. Liechtenstein, 160 km²
  7. Marshalløyene, 181 km²
  8. Saint Kitts og Nevis, 261 km²
  9. Maldivene, 298 km²
  10. Malta, 316 km²

Kilde: Wikipedia

(Listen er basert på suverene stater, målt i landmasse. Det finnes øyer under britiske, australsk, osv. territorium – men de regnes ikke som egne stater).

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

Reise