Hvorfor er det ulike farger på passene?

Svaret kan komme til å overraske.

FARGERIKT: Det finnes utallige farger på verdens pass.   Foto: Shutterstock/NTB scanpix

reise

Verdens pass har massevis av ulike farger – men samtlige baserer seg på kun fire basefarger: Rød, grønn, blå eller svart.

Utforming og størrelse på passet følger regler satt av International Civil Aviation Organization (ICAO), mens design og fargevalg er det regjeringen som tar, ifølge The Telegraph.

Religiøse, geografiske og politiske grunner

Den britiske avisen har snakket med visepresident Hrant Boghossian for Arton Group, som står bak det interaktive nettstedet og databasen Passport Index. Han forteller til Telegraph at fargevalget kan ha mange årsaker – religiøse, geografiske eller politiske.

Blå pass assosieres gjerne med «den nye verden» – det vil si land i Sør- og Nord-Amerika.

I Storbritannia er det bestemt at passfargen skal endres fra rødt til blått i forbindelse med Brexit. Fargen endres når de går ut av EU i 2019.

SKIFTET FARGE: Det amerikanske passet har endret farge flere ganger. Fra 1926 til 1941 hadde passet et rødt cover, fra 1941 til 1976 var det grønt. I 1976 ble det blått.   Foto: Shutterstock/NTB scanpix

BYTTER TILBAKE TIL BLÅTT: Det britiske passet får ny farge – det blir blått når landet går ut av EU i 2019. Dagens pass har vært burgunderfarget siden 1980-tallet. Før det var passet blått.   Foto: Reuters/NTB scanpix

Mange pass, som det nåværende norske, er burgunderfarget eller har en annen rødlig farge. Det er en av de vanligste fargene, sammen med blå.

Boghossian sier at flere muslimske land har grønne pass. Dette skal ha vært profeten Muhammeds favorittfarge.

Mektige pass

For nordmenn er passet for øyeblikket det eneste gyldige ID-dokumentet i utlandet. De siste årene har det vært innført forsterket grensekontroll, og i den forbindelse ble det anbefalt å ha med seg passet på alle utenlandsreiser, også innenfor Schengen-området.

Det norske passet er et av verdens mektigste, og gir adgang til å reise visumfritt til 172 land (tall fra 2016). Oversikten er basert på innreise til land uten visum eller hvor du får visum ved ankomst.

  • Har du sjekket passet ditt i det siste? Se en ekstra gang på stemplene da vel:

GRØNNE: Variasjoner av rødt og blått er de vanligste fargene på pass verden rundt. Men en god del har også grønne eller svarte pass. Her er passet til øystaten Komorene utenfor Afrika.   Foto: Reuters/NTB scanpix

VERDENS KULESTE? Det nye norske passet har fått mye oppmerksomhet. Her er et norsk landskapsbilde som kun kan ses i ultrafiolett lys.   Foto: Neue Design Studio/NTB scanpix

Nye norske pass i 2018

I 2014 kom de første bildene av de nye norske passene. De fikk svært mye oppmerksomhet både i inn- og utland, og ble av flere aviser kalt «det kuleste» og «allerede en klassiker».

Det er Neue Design Studio som står bak den nye designen. Sidene i passet viser et norsk landskap som lyses opp av det ultrafiolette lyset i passkontrollen.

Passene skulle, sammen med nye nasjonale ID-kort, vært klare for et år siden, men lanseringen er blitt utsatt. Passene er ventet en gang høsten i 2018.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

reise