Vet du hvorfor det er små hull i flyvinduene?

Har du ikke lagt merke til det før, så vil du det nå.

LUFTEHULL: Har du lagt merke til dette lille hullet i flyvinduet. Det har en funksjon.  Foto: Shutterstock/NTB scanpix

reise

Det er bitte lite og synes kanskje aller best når det er kaldt – da kan det danne seg frost rundt minihullet i bunnen av flyvinduet.

Ofte kalles det «luftehull» og har en viktig funksjon for flyet, ifølge den amerikanske nettavisen Huffington Post som igjen siterer nettstedet Slate.

Vi spurte SAS om hjelp til å forklare nærmere.

– Et flyvindu ved passasjersetet består av to glass, hvorav hvert av disse glassene tåler halvannen gang kabintrykket. Innerst inne mot kabinen er det en såkalt akustikkplate i tillegg, forklarer informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS.

Det lille hullet er drillet inn i det midterste vinduet.

SYNES GODT: Når det er kaldt ute og det er frost på flyvinduet, kan det lille luftehullet i flyvinduet ses ekstra godt.   Foto: Shutterstock/NTB scanpix

Regulerer lufttrykket

Når flyet tar av faller lufttrykket i og utenfor kabinen. De to ytterste vinduene hjelper med å regulere lufttrykket i kabinen. Luftehullet sørger for at lufttrykket mellom det ytre og det indre panelet opprettholdes.

Det ytterste vinduspanelet skal klare mest lufttrykk, og også her sørger det bitte lille hullet for at om noe skulle skje med det – så vil det fremdeles være mulig å puste inne i kabinen.

– Dette hullet har den funksjon at det skal det bidra til å utligne trykk, samtidig som at det reduserer kondens som naturlig oppstår med temperatursvingninger som er gjeldende, sier Johansen.

Det vil si at luftehullet hjelper til med at vinduene er fri for tåke og kondensering. Varm luft kan virvle mellom de tre panelet, og dermed er flyet klart for alle typer klima.

Utforsk tema:

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

reise