I løpet av den siste uka i april ble det meldt fra til politiet fra flere hotell og restauranter i sentrum om at en kvinne hadde overnattet og spist uten å betale for seg. Søndag ble kvinnen pågrepet av politiet etter at vitner meldte fra om en person som oppholdt seg på Nordnorsk Kunstmuseum uten å ha kunstfaglig kompetanse.

Vitnene, to studenter ved Kunstakademiet, fattet mistanke da de overhørte kvinnen snakke med noen andre museumsgjester. Hun drev og surret om at en av videoinstallasjonene i utstillingen dro veksler på Picassos prekubistiske periode, noe kunststudentene reagerte sterkt på.

- Det var veldig ubehagelig, forteller de.

Bruker ikke Coop-kortet sitt

Kunststudentene kontaktet politiet som kom til åstedet og pågrep kvinnen. Hun ble deretter brakt til politistasjonen for å bli avhørt av politiet, med faglig bistand fra fakultetsdirektør ved Det kunstfaglige fakultet. Etterforskningsleder Yngve Myrvoll sier at det tidlig i avhøret ble klart at kvinnen ikke visste hva hun snakket om.

- Tiltalte hadde ingenting å gjøre på et kunstmuseum, sier Myrvoll.

Anonyme trompetkilder har flere historier å fortelle. En tidligere ungdomsskolelærer til kvinnen er blant dem som ikke er overrasket over at nettopp hun har spist på restauranter i sentrum uten å betale for seg.

- Hun var tilstede på skolen, men hun fulgte ikke med i timene, forteller den gamle mattelæreren.

Kvinnen er også Coop-medlem, men bruker aldri fordelskortet når hun handler i butikkene. De ansatte som står bak skranken på biblioteket sier at de har sett henne der mange ganger, men at hun aldri har lånt bøker. Ifølge kommunikasjonsavdelingen på UNN har Tromsøkvinnen oppholdt seg både i Breivika og på Åsgård uten å være syk. Hun er også medlem av Facebook-gruppa "Kjøpe-bytte-selge Tromsø», men administrator på siden sier at han ikke kan finne spor etter verken kjøp, byttehandler eller salg som kvinnen har vært involvert i.

- Hun har skrevet «følger» i et par av trådene for å få varsler om andres bud, men har aldri selv gitt bud, bekrefter han.

Smaksprøver på Eide handel

Etterforskningen har i løpet av uka avslørt mange lignende forhold, blant annet bekreftet politiet på en pressekonferanse i går at kvinnen har vært medlem på Sats i årevis uten å trene, det politiet kaller et «støttemedlem».

- Ett av de mest sentrale sporene vi vil følge videre er imidlertid fra Eide handel, hvor det viser seg at kvinnen har vært innom hver lørdag i årevis og spist av de deilige smaksprøvene uten å ha kjøpt med seg andre varer. Hun skal ifølge vitner ha tatt lørdagshandelen på Rema 1000 på Kvaløysletta i etterkant, forteller etterforskningsleder Yngve Myrvoll, og legger til at de har gjort beslag hjemme hos kvinnen som styrker denne mistanken.

- Du sikter til spor av transaksjoner sikret fra Æ-appen til Rema 1000?

- Det stemmer, bekrefter Myrvoll.

- De beste smaksprøvene på Eide går jo fort, og ofte er det tomt når man kommer seg dit litt utpå dagen. Er det da den siktede kvinnen i 40-årene som har vært der?

- Vi må gjennomføre flere avhør for å få full oversikt over de ulike forholdene kvinnen kan være involvert i, men vi tenker jo alle vårt om dette med smaksprøvene, avslutter Myrvoll.