Denne uka ble det klart at kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland legger sammenslåingen av Troms og Finnmark på is fram til neste stortingsbehandling i høst. Reformen er vedtatt i to stortingsforsamlinger og skulle derfor være umulig å krangle om. Finnmark har gjennom sutring og en folkeavstemning imidlertid vist at hvis man bare drar hardt nok i håndbrekket, så stopper bilen til slutt. Dét er det mange som har latt seg inspirere av.

Vil stoppe ferieplaner med svigers

Én av dem er Jens Karlsen (34) som nå øyner håp for å få stoppet sin kones graviditet.

– Vi har allerede to barn som er krevende for oss å følge opp på en god måte, og jeg føler at et tredje barn vil ta knekken på oss.

– Men hun er syv måneder på vei, det er ikke for sent å stoppe fødselen nå?

– Teknisk sett er det utfordrende, men Finnmark har vist at alt er mulig, sier Karlsen.

En annen som har latt seg inspirere av Finnmark er Julie Samuelsen (31). Etter planen skal hun og kjæresten reise til Thailand med svigerfamilien i jula, men øyner nå håp for å få satt en stopper for det.

– Dette blir ikke hyggelig for noen av oss, men jeg er den eneste som er villig til å innrømme det. Jeg har vært i dialog med Finnmark, og de forstår meg og er villige til å ta på seg oppdraget med å få lagt disse ferieplanene på is, sier Samuelsen.

– Inspirerende

INSPIRERT: Bjørn-Gunnar Jørgensen (Frp) har latt seg inspirere av Finnmarks motstand mot å bli slått sammen med Troms, og mener nå at alt er åpent.

Kommunestyrepolitiker Bjørn-Gunnar Jørgensen (Frp) er én av flere lokalpolitikere som har latt seg inspirere av Finnmarks resultater.

– Dette viser bare at hvis man er vanskelig nok så får man viljen sin. Jeg har sett det hos små barn tidligere, men det er sjelden vare i voksenverden. Finnmark har imidlertid klart det, og dét kan vi lære av, sier Jørgensen.

Han mener at det er mange saker som liksom er «ferdigbehandla» som nå kan tas opp igjen. Det skal blant annet bygges ny bru over til Kvaløya og det skal settes opp bompengestasjoner, men nå føles det ikke lenger som om noe av dette må skje.

– Det er en veldig inspirerende tanke. Alt som er låst, kan låses opp igjen, sier han.

Finnmark uttalte seg først til Trompetnytt, men lyktes deretter å stoppe sine egne uttalelser.