TROMSDALEN: – Vi må tilbake til 1990-tallet, tror jeg, sier Bjørn Thomas Nygaard, som er en av løperne i treningsgruppa «Trening med bag».

– Jeg kan bare snakke for så lenge jeg har bodd her, og det er litt over fire år nå. Og det har bare blitt bedre og bedre. Nå er det jevnt over 20 stykker som møter opp på treningene, sier Rolf Einar Jensen.

Mer kvalitet

Lørdag arrangerte de et testløp fra bommen i Tromsdalen og opp til Røde Kors-hytta på toppen av Svarthammaren.

I selskapet var det med proffløpere (Snorri Einarsson og Andreas Nygaard), regionløpere og en rekruttlandslagsløper (Silje Theodorsen).

– Det er skikkelig bra nivå på løperne, sier Snorri Einarson.

Best i testløpet var Team Nord-Norge-løper Rolf Einar Jensen.

LES MER: Jakter NM-medalje og v-cup

– Det er utrolig bra for miljøet at det er noen spydspisser som er med på å dra lasset og får med folk på trening og holder nivået oppe, sier Jensen.

Og fortsetter:

– Det gjør at det kommer enda flere og blir mer attraktivt å kanskje flytte til Tromsø. Og i alle fall nå som det blir tilrettelagt med rulleskiløype her (på Storelva). Miljø er utrolig viktig. Da jeg bodde på Mo, var jeg ganske alene. Da jeg kom opp hit, fikk man noen å trene med og strekke seg etter.

Og det gjør noe med kvaliteten på treningsøktene.

– Man blir litt bedre hele tiden. Det er bra for fremtiden at det er så mange som satser nå. Det er lenge siden det har vært så bra miljø, sier Jensen.

Tre fellesøkter

Trening med bag koordinerer treningene sine med regionlaget Team Nord-Norge og Team Nord-Norge rekrutt. Vanligvis er det elghufs med staver (intervalltrening) på programmet hver lørdag, men denne lørdagen ble det altså et testløp opp Svarthammaren.

– Vi har tre fellesøkter i uka. Vi har en gruppe på nettet og legger ut arrangementer der, og så melder folk seg på og stiller når de kan. Folk kan også foreslå andre typer økter, mer spontant. Dette er en veldig individuell idrett og det handler om å bruke de virkemidlene man har, at man får trene sammen og bidra i miljøet, sier Bjørn Thomas Nygaard.

LES OGSÅ: Millioner fordufter ved nedrykk

– Det at hele miljøet treffes hver lørdag, og trener hardt, tror jeg er veldig, veldig viktig. Det er bra for både Tromsø og Nord-Norge, sier Snorri Einarsson, som nettopp vært på en knalltøff treningssamling med Team Santander.

– Jeg har vært skikkelig sliten, og det er jo ikke så rart heller. Jeg «makset» helt ut de siste dagene. Det gikk greit med Andreas i dag, men han er jo yngre, humrer Einarsson.