Steinar (27) har 1.090 dager på å motbevise seg selv

Steinar Rasmussen vil innfri drømmen han selv mente var umulig: Å bli proffsyklist med nordnorsk base.

AMBISIØS: Steinar Rasmussen fra Troms i tetbrudd under Ringerike Grand Prix i fjor.  Foto: Frank Wøien Mo, Team Joker

HARDTRENING: Steinar Rasmussen trener opptil 40 timer i uka for å innfri drømmen om å delta i proffritt på sykkel.  Foto: Privat

sport

27-åringen, som har vært en profil for det nordnorske satsingslaget Kobba SK de siste årene, går nå sine egne veier.

Fra nyttår 2015 gir han seg selv nøyaktig 3 år - til 1. januar 2018 - på å innfri sin egen sykkeldrøm.

- Innen da vil jeg sykle for kontinentallag, eller  for et proft terrenglag, sier Steinar Rasmussen og slår fast:

- Min store ambisjon til slutt er jo Arctic Race. Det er der jeg vil inn.

LES OGSÅ: Polarsirkelen blir sentral i Arctic Race of Norway

- Må være mer egoistisk

Egentlig la han opp i vår. Satsingen som primus motor for Kobba, i kombinasjon med jobb i kullgruvene på Svalbard, ble alt for krevende.

- Jeg hadde en drøm om å starte et nordnorsk profflag. Det var jeg veldig nært å klare. Men jeg må bare kjøre solo hvis det skal være håp. Jeg kan ikke satse på andre som ikke får resultater. Jeg må være mer egoistisk, sier Steinar Rasmussen.

27-åringen forteller at han brukte merkbare midler fra egen lomme for å løfte opp Kobba SK og drømmen om et nordnorsk profflag. Uten at han vil avsløre for mye.

Med ny jobb i helsevesenet og hus på Senja, er syklisten klar for et nytt hardkjør mot sykkeltoppen.

- Personlig brukte jeg litt penger i hvertfall. Men nå har jeg fått ting på plass igjen, og vet hva jeg vil. Jeg kommer til å bo på Gibostad, og sykle mellom Gibostad og Tromsø, og ellers sykle ritt.

LES OGSÅ: Andreas (16) imponerte igjen

Skal motbevise seg selv

Da Kobba-satsingen var på sitt tøffeste, tilbrakte Rasmussen store deler av vinterhalvåret i Spania. Det gjør han neppe i vinter.

- Jeg har ikke økonomisk ryggrad til det. Jeg har brukt alt av sparepenger til det. Jeg skal bevise at det går an å lykkes fra Nord-Norge, sier 27-åringen og erkjenner:

- Jeg har sagt at det ikke går an, men jeg skal motbevise meg selv. Det blir mye kalde turer, men det er bare å ha på seg klær, så går det fint. 

Han trekker frem unge Andreas Leknessund som et eksempel på at man kan bli god syklist også fra nord, og at gamle sannheter dermed bør revurderes.

- Kan oppnå det

Andreas Setting (39) i Tromsø Cykleklubb har erfaring fra Norgescup-nivå, og vet alt om gapet mellom lokal sykkelsport i Nord-Norge og den nasjonale og internasjonale arenaen. Han tror likevel Rasmussen kan lykkes i sitt ambisiøse prosjekt.

- Dersom det er snakk om å sykle klassifiserte ritt for interkontinetal-lag tror jeg selvfølgelig han kan oppnå det, sier Setting. Han viser til at også andre unge syklister fra nord har slått godt fra seg nasjonalt, som Solveig Edøy og Øyvind Hoe Skog.

- Det er ikke umulig å satse fra Nord-Norge. Det har flere av utøverne våre vist. Martin Vangen ble også norgesmester. Selvsikker Nå håper Andreas Setting at Steinar Rasmussen er klar til å legge ned det som trengs.

- Han har sikkert et talent. For han har vist at han kan sykle bra. Det handler om at han utnytter det på rette måten og at han virkelig prøver å satse, mener Andreas Setting.

Steinar Rasmussen er overbevist om at det lange, siste forsøket mot topp-sykkelsporten har noe for seg.

- På tross av alt det utenomsportslige jeg har hatt å gjøre, så satt jeg i bruddet som vant et proffritt i Portugal og jeg hadde klatretrøyen i Ringerike Grand Prix til jeg fikk et kjedebrudd. Det er absolutt mulig, mener den ambisiøse syklisten.