- For meg handler løping om livsglede. Jeg trives med å være i form, sier Robert Hermansen.

Forrige lørdag gikk hans lillesøster Grete (66) bort brått.

For Hermansen er løpingen også terapi i tøffe tider, som i dag, da han fullførte Mørketidsmila på litt over én time.

- Når ting har føltes vanskelig har det vært godt å komme ut og svette og fryse. Friluftsliv og litteratur har betydd enormt mye for meg, sier Robert Hermansen.

Startet under soning

I sin ungdom var Robert Hermansen en habil løper, med en personlig rekord på 32.30 på 10.000 meter, og "pers" rundt 1.55 på 800 meter.

Det var under en annen utfordrende fase at Hermansen begynte å stille i ski- og løpskonkurranser igjen, etter mange års opphold:

Fra 1999 til 2008 var Robert Hermansen direktør ved Store Norske. I 2011 ble han dømt til to års ubetinget fengsel etter å ha erkjent straffeskyld for korrupsjon.

Mot slutten av soningen i Tromsø fengsel gjorde han comeback i konkurransesammenheng, da han deltok på Tromsø Skimaraton i 2013. Siden har han deltatt på Svalbard Skimaraton og Mørketidsløpet de siste årene.

- Å kjenne at hjertet banker og at du hiver etter pusten, da får du ting litt på avstand. Og får du ting litt på avstand, så er ikke ting så vanskelig, sier 76-åringen.

Klar for mange nye år

I dag hadde han en ny fin opplevelse på Mørketidsløpet.

- Det var veldig koselig i lett snøvær og mye lys langs løypa og mye folk. Det var fine forhold. Jeg ble passe sliten, sier han.

- Du fyller 77 år i februar. Har du tenkt å holde på lenge med dette?

- Jeg kommer til å fortsette lenge, jeg. Så lenge kroppen holder. Så det har jeg i grunnen ikke tenkt over. Neste på programmet blir nok Svalbard Skimaraton, sier Robert Hermansen.

I MÅL: Robert Hermansen smiler bredt ved målgang i Tromsø i ettermiddag. Foto: Daniel Lilleeng