Bare 1 av 73 utøvere i Ungdoms-OL er fra Troms: – Har du ikke anlegg, blir du ikke best

Både idrettspresident Tom Tvedt og Kristin Røymo mener landsdelen burde vært bedre representert i Ungdoms-OL.

MED OL-ILDEN: Idrettsmøtet på Alfheim i dag ble betegnet som veldig positivt. Her er idrettpresident Tom Tvedt og byrådsleder Kristin Røymo med ungdoms-OL-ilden. Begge foto: Øyvind Sivertsen  

IDRETTSSELFIE: Her er Tom Tvedt, idrettsstyremedlem Anne Berit Figenschau og Kristin Røymo. 

sport

ALFHEIM: Da troppen til Ungdoms-OL på Lillehammer ble klar i dag var kun tre av 73 navn på lista fra Nord-Norge. Og kun en av dem igjen er fra Troms: Freeski-utøver Tora Johansen fra Tromsø Slalåmklubb. Hun har for øvrig flyttet til Lillehammer for å satse...

– Det vi vet er at der det er anlegg, der blir det aktivitet, der det blir aktivitet får vi bredde og ut av bredden får vi også topp, sier idrettspresident Tom Tvedt til iTromsø.

I ettermiddag hadde han et møte med idrettspolitikere, politikere og tillitsvalgte på Alfheim. Tema var Tromsøbadet, men også idrettsanlegg generelt.

Der kunne byrådsleder Kristin Røymo (Ap) garantere – til tross for Tromsø kommunes svake økonomiske situasjon – at Tromsøbadet blir realisert.

– Vi hadde et godt møte her. De tenker veldig rett og positivt, men det er klart at hvis du ikke har anlegg, så blir du ikke best, konstaterer Tvedt.

– Burde vært flere

1 av 73 fra Troms utgjør 1,3 prosent i ungdoms-OL-troppen, mens Troms utgjør cirka 3,2 prosent av landets befolkning.

– Vi burde hatt noen til fra nord, sier Røymo til iTromsø.

– Dette kan være et symptom på at vi har manglet gode idrettsanlegg i Tromsø og resten av landsdelen. Det vi ser er at vi henger etter «så det synger». Vi mangler anlegg, men også en satsing og at ungene våre holder på med idrett. Ikke bare én, men helst mange, og at mulighetene er åpne fram til barna er ganske store. legger Røymo til.

Tvedt mener at toppidretten gjør mye riktig i nord.

– Demografisk sett burde det vært noen til fra Nord-Norge i Ungdoms-OL, men det er ikke nødvendigvis symptomatisk for det som skjer i Nord-Norge på toppidrett. I møtet med Olympiatoppen hører jeg at de tenker mye riktig, sier han.

– Hva kan idrettsforbundet gjøre for å legge trykk på realisering av idrettsanlegg eller er det særforbundene som må gjøre enda mer?

– Dette er et samspill. Fra vårt ståsted er det vi som fører spillemiddelsøknadene i pennen, og vi som fronter idrettens totalbehov for Kulturdepartementet, og vi kan være med å bidra på dette. Vi har snakket mye om i dag at én ting er å bygge et svømmeanlegg, men en annen ting er å drifte det, sier Tvedt.

OL-brems

Hallkapasiteten i Tromsø er sprengt, man har en gammel og slitt utgave av Skarphallen, friidretten savner anlegg og man venter på oppgradering av langrenns-, skiskyting- og hoppanlegg. Bare for å nevne noe.

LES MER: – Skarphallen er en skandale

LES MER: Forfangs hoppdrøm i Grønnåsen

– Vi har kulturen til å drive idrett, men vi mangler idrettsanlegg. Det har vært forbilledlig dokumentert gjennom jobben som Idrettsbyen Tromsø har gjort i regi av Idrettsrådet siden 2007. Tromsø ble hengende betydelig etter i utvikling av idrettsanlegg som følge av OL-prosessene. Lokalidretten ble forsømt, alt ble satt på vent. Men noen år etter er vi i en ny positiv utvikling, sier leder i Troms idrettskrets, Knut Bjørklund.

– Kan du garantere at Tromsøbadet og at alle hallene og anleggene som ligger i planene blir realisert, Kristin Røymo?

– Ja. Idrettsanleggene kommer til å ha et sterk fokus for oss i dette byrådet, slik det var i det forrige byrådet. Det er en bred politisk enighet blant nesten alle politiske partier i Tromsø om at vi er nødt til å satse på idrett. Vi vet at idrett skal til for å ha en sterk helse gjennom livet og er det noe vi virkelig trenger så er det helse. Og så handler det jo mestring for barna, ikke minst, sier Røymo.

Ungdoms-OL arrangeres på Lillehammer 12.-21. februar. Onsdag kommer fakkelstafetten – altså OL-ilden – til Tromsø.