Ny pers av Forfang i Kulm - flyr for VM-medalje i morgen

Johann Forfang (20) hoppet ned til foreløpig 4.-plass i VM i skiflyging, men det er bare 4,4 poeng opp til teten!

TREFFER: Her er Johann Forfang like før satsen i Kulm.  Foto: NTB scanpix

sport

Johann Forfang hoppet 230 meter i første omgang i VM i skiflyging i Kulm. Det er ny personlig bestenotering med fem meter! Forfangs gamle pers var på 225 meter - satt i Vikersund i fjor.

Tromsø-hopperen lå på tredjeplass, like bak landsmannen Kenneth Gangnes, etter første omgang. I andre omgang fikk Forfang 216,5 meter. Med poengsummen 415,0 er han bare 4,4 bak Gangnes som leder VM i skiflyging.

Jeg føler at jeg er stabil oppi der. Klarer jeg å holde jevnheten i de to neste omgangene, tror jeg at jeg kanskje kan holde på plassen og kanskje klatre, sier Forfang til NRK.

20-åringen fra Tromsø er i aller høyeste grad med i kampen om VM-gull i Kulm. Det skal hoppes to omganger til i konkurransen - og de gjennomføres i morgen. Søndag er det lagkonkurranse.

Peter Prevc og Stefan Kraft følger på plassene bak Gangnes. Prevc er 3,1 poeng foran Forfang. Kraft er bare 0,6 poeng foran Tromsø-gutten.

Mistet noen poeng

Forfang jublet etter å ha landet på 216,5 meter i sitt sistehopp.

Jeg er veldig fornøyd. Jeg synes jeg gjør et godt skihopp, treffer bedre på kanten og flyr bra nedover. Jeg kjenner at jeg er mye mer stabil med en gang og at det er mulig å hoppe langt. Jeg fikk en "trøkk" imot helt på slutten som jeg ikke klarte å utnytte i form av lengde, som jeg får et minuspoeng på. Det er litt kjedelig. Da mistet jeg noen poeng, sier 20-åringen.

I NRKs kommentatorbu var man fornøyd med Forfang:

– Han hopper så stabilt bra, Johann. Bevegelsen er så automatisert, og han gjør den gang på gang. I svevet var det ikke mye å trekke. Han rører ikke på en finger og nedslaget var nydelig, sier NRKs Johan Remen Evensen

20-åringen er kjent for å være en god skiflyver og har funnet seg godt til rette i Kulm.

Det er mye rytme i tilløpet og bra trykk ut mot hoppet, og mye flyving som avgjør. Og der føler jeg at jeg er ganske god, sier Forfang.

Peter Prevc ledet etter et hopp på 243 meter etter første omgang. Han hadde 220 poeng. Han var bare 1,5 poeng foran Gangnes og 2,8 poeng foran Forfang.

Forfang vedgår at det er en ganske stor omstilling fra storbakke til skiflyging.

Det er klart man kjenner litt mer på nervene når man kommer inn i skiflygingsbakken her. Det er litt mer fart og høyde og litt mer generell trykk. Det er fort gjort å få litt høyere skuldre, men jeg føler jeg har klart å holde roen ganske bra. Da får jeg gjort det samme i bakken her som jeg trener på ellers i mindre bakker. Jeg er fornøyd med det, sier Forfang.

Gode forhold

Forfang fikk endelig gode forhold i første omgang, noe han ikke var vant med i for eksempel Hoppuka.

Når jeg har flaks med forholdene vet jeg at jeg kan fly nedover, og når jeg treffer "bobla" på slutten så bærer det "nedi der". Jeg er fornøyd, sa Forfang til NRK etter første omgang.

Tromsø-gutten fikk også ros av NRKs kommentatorer.

–  Rett og slett bare nydelig hopping. Han byttet ski til prøveomgangen i dag, og det ser ut til å ha funket veldig bra. Med litt mykere ski, fikk han litt mer "svar" nedover i svevet. En nytelse å se på, sier Johan Remen Evensen.