Med 9. plassen på NMs åpningsdistanse, 10 kilometer klassisk, ble Anna Svendsen både beste nordnorske løper - et halvt sekund foran Team Nord-Norge-venninne Lovise Heimdal - og topp 10, slik målsettingen var før løpet.

- Jeg klarte målsettingen og er kjempefornøyd med det, sa 25-åringen da hun møtte pressen like etter løpet.

Som samtidig mener at hun hadde mer inne på en dag hvor det skilte 44 sekunder opp til Thea Krokan Murud på bronseplass.

- Jeg kjempet veldig, veldig utpå der. Det var helt grusomt utpå der. Jeg har aldri hatt så mye melkesyre i mitt liv. Kroppen var ikke den beste i dag. Det var kjedelig, sa Svendsen.

Tårevått

Likevel kom tårene og utladningen da hun møtte storfamilien få minutter etter løpet.

- Det er litt kjipt at hun ikke er fornøyd selv. Jeg vet at hun har høye ambisjoner og ikke er fornøyd med følelsen av at kroppen ikke fungerte optimalt, sier storesøster og tidligere NM-medaljør Sara Svendsen (35).

Familien var naturligvis stolt over Anna Svendsens løp og plassering.

- Vi er veldig stolt over Anna. Hun har virkelig gjort en bra innsats og ble best av de lokale løperne, sier mamma Randi Svendsen.

-  Spenningen og forventningene kommer litt etterpå og da er det lett at det kommer noen tårer. Men det er bare i øyeblikket, forsikrer skimammaen.

Overrasket storesøster

Sara Svendsen innrømmet at lillesøsters utvikling på de to sesongene etter oppholdet i USA har overrasket henne.

- Hun sto på sitt og gikk litt mot strømmen og gikk mot det folk mente. Hun har motbevist at hun ikke kunne bli god med å dra dit, sier den gamle toppløperen.

- Så fort som hun begynte å gå i fjor hadde jeg nesten ikke trodd. Når jeg ser henne gå nå på trening synes jeg det går veldig fint. Hadde hun gått på sitt maksimale i dag hadde det blitt sykt bra, fortsetter Sara Svendsen.

Får v-cup

Som klart best i klassisk stil er førsteetappen for Tromsø Skiklubb på søndag Anna Svendsens viktigste oppgave i resten av NM.

- Jeg håper å vise meg litt frem på etappen der, sier hun.

I morgen er det sprint i fristil, men Svendsen kan trolig belage seg på å bli tatt ut til verdenscup i klassisk sprint i Drammen neste måned på lørdag, uansett resultat.

- Hun gikk bra på prologen i Østersund. Hun har gode muligheter for å få gå i Drammen, sier langrennssjef Vidar Løfshus til iTromsø i dag.

- Jeg håper at det jeg gjorde i Østersund holdt til Drammen. Hvis ikke blir jeg overrasket, sier dagens beste nordnorske dameløper.

Anna Svendsen på vei i mål. Foto: Ronald Johansen