Elias (21) endte sist i NM: – En fantastisk opplevelse!

Flere av konkurrentene valgte å bryte, men for Elias René Valøy (21) var det aldri noe annet alternativ enn å komme seg i mål.

Elias René Valøy rett etter målgang.  Foto: Daniel Lilleeng

sport

Han gikk inn til 110. plass. og var den siste av de 128 startende som fullførte rennet. 17 av de startende brøt underveis, blant annet landslagsløper Hans Christian Holund som brakk staven.

I tillegg ble spanske Marcos Puigdefabregas nådd igjen med én runde, og ble derfor tatt ut av løpet.

– Ordet bryte står ikke i min ordbok, og selv om man har en dårlig dag og ligger sist er det bare å jobbe på for å komme seg i mål, forteller Valøy.

Prestisje

I sykkelløp er det prestisjefylt å fullføre som sistemann fremfor å bryte, og i Tour de France har de et eget navn til rytteren som kommer sist i sammendraget: "Lanterne rouge". Selv om plasseringen ikke var så god som ønsket var opplevelsen fantastisk for 21-åringen.

– Det var helt ellevill stemning ute i løypa med masse publikum som heiet oss frem. Det hjelper veldig på når man er sliten, forteller Valøy som lot seg inspirere av å få prøve seg mot noen av verdens beste langrennsløpere.

– Selv om jeg var et stykke bak de beste i dag er det inspirerende å få prøve seg, og å få se hvor nivået er, sier Valøy.

Ble stående i kø

På dagens skiathlon ble løperne stående i kø og vente for å komme seg opp de første bakkene.

– Er løypa for smal?

– Det er vanskelig å si, men det var et par bratte bakker som kom tidlig i løpet. Da blir det trangt om plassen. Jeg sto vel helt stille og ventet i til sammen ett og et halvt minutt i de to første bakkene, sier Valøy.

I morgen avsluttes NM med stafett, og Valøy går første etappe for Tromsø Skiklubb Langrenns andrelag.

– Etappen blir litt lik som åpningen på dagens renn. Jeg startet langt bak, og gjør det samme i morgen. Det er bare å krige seg fremover i starten, og så gjelder det å finne tempoet etter hvert, sier Valøy.