Den Tromsø-bosatte Burfjord-løperen rykket fra Runar Hermo og Elias René Valøy de siste par hundre meterne fra mål og vant Tromsø skimaraton på tiden 02.04,46.

– Det var ubeskrivelig deilig. Klart, det er ikke VM, men renn er renn og seier er seier, så det var utrolig deilig, sier Bjørn Thomas Nygaard til iTromsø like etter målgang.

Vel vitende om at de beste løperne, blant annet hans yngre bror Andreas, ikke stilte til start.

– Når kattene er borte, danser musene på bordet. De beste er jo opptatt med Ski Classics i Italia og norgescup på Meråker, sier 28-åringen.

Trengte opptur

Dette var hans første seier på fire år.

– Det er mange år siden jeg har vunnet et skirenn. Sist gang jeg vant et skirenn, er vel fire år siden i 2012, da jeg vant Isbergrennet i Tverrelvdalen. Da var det kun fordi Andreas (Nygaard, journ.anm.), brakk trinsa på oppløpet, så det var utrolig artig.

Og nettopp muligheten til seier, var grunnen til at han stilte til start.

– Jeg har vært frisk siden i sommer, men det har ikke gått helt rått i noen renn i år. Trenerne mihn (Kristian Skogstad, journ.anm.) var litt skeptisk til at jeg skulle starte, men jeg trengte en god konkurranse nå. Jeg håper jeg kan ta med den gode følelsen til norgescupen nå, og så er Vasaloppet kun tre uker unna, så det var deilig og endelig få en opptur, sier han.

Begynte å tvile

Nygaard slet lenge og begynte å tvile på at han skulle klare å ta seieren hjem.

– Jeg forsøkte å rykke et par ganger i Doktordalen, både på 2. og 3. runde, men jeg klarte ikke å få luke, så da tenkte jeg at jeg ikke var sterk nok i dag, sier Nygaard etter målgang.

Men etter 41 kilometer, greide han å hente krefter.

– Jeg begynte på en langspurt vel en kilometer før mål.

Opptur for Elias

Tromsø-løperen Elias René Valøy tapte spurten mot Rinar Hermo, men var strålende fornøyd med 3.-plassen.

– Det var en stor opptur for min del. Jeg ble sist i NM for to uker, så det er godt å vise at man kan litt bedre, sier han.

Selv om han var få sekunder bak Nygaard og tapte spurten mot Hermo, var han ikke skuffet over 3.-plassen.

– Jeg var nært, men de var sterkere i dag og dro hele veien. Jeg er fornøyd jeg bare greide å henge med hele veien. Det har vært en tung sesong, så forhåpentlitgvis var dette starten på en opptur, sier Valøy.

Som har tremila i klassisk under NNM i Alta som sesongens store mål.

– Det er fem uker til nå og det er fellesstart. jeg håper å kunne kjempe om en topp 5.-plassering der på en god dag, sier Valøy.

Kvinneklassen ble vunnet av Kathrine Kvernmo på tiden 2.33,09.