Hun hadde lagt opp. Han prøvde på det "umulige". Nå er begge på vei mot OL.

Ingrid Thunem (26) og Adam Ismael Wenham (18) med nye rekorder under kortbane-NM.

SUPERDUO: Ingrid Thunem og Adam Ismael Wenham viste OL-form under NM i kortbanesvømming med nye rekorder.  Foto: Norges Svømmeforbund

sport

Tromsø Svømmeklubb-svømmerne dominerte stort under kortbane-NM i svømming i Stavanger i helga.

Adam Ismael Wenham, som svømmer i S14-klassen som psykisk utviklingshemmet, vant seks gull og ett sølv.

Ingrid Thunem tok fem gull av fem mulige, og satte fire verdensrekorder. Med sin nervesykdom er Thunem i klassen S1 for det laveste funksjonsnivået mulig i svømmeidretten, men er i verdenstoppen i S2-klassen hvor hun må opp for å finne konkurrenter.

- Det er fantastisk innsats. Og kjempespesielt, sier Tromsø Svømmeklubb-trener André Eide.

Kan bli første i moderne tid

Med tiden 56,75 på 100 meter fri er Wenham nå bare et par-tre sekunder fra medaljenivå for funksjonsfriske i NM. Det kan gi en historisk sett "umulig" plass i troppen til Paralympics i Rio.

- Norge har ikke hatt med en psykisk utviklingshemmet utøver i OL-troppen i svømming siden 1970-tallet. Kanskje ikke før det heller, men det kjenner jeg ikke til, sier Morten Eklund, landslagstrener for funksjonshemmede svømmere.

Han bekrefter at både Thunem og Wenham er høyaktuelle for Rio-troppen.

- Sjansene er store. Men noe formelt uttak vil ikke skje før sommeren. Begge de to utmerker seg klare kandidater i forhold til Rio, sier Eklund.

Hadde egentlig gitt seg

Thunem har en nervesykdom som gjør henne gradvis svakere, men svømmer nå raskere enn noengang siden hun fikk sykdommen i 2010.

Hun takker den gamle storsvømmeren Katharina Stiberg for å ha bidratt positiv etter hun kom inn i apparatet rundt.

- Jeg hadde egentlig lagt opp i august, men jeg ombestemte meg i løpet av høsten. Jeg trener mindre enn før og gjør andre ting. Det virker som det er suksessoppskriften for meg, sier 26-åringen selv.

Hennes innsats i Stavanger gjorde stort inntrykk.

- Jeg fikk ståpels. Det er idrettsglede på høyt nivå og rett og slett toppidrett. Ingrids historie kan være til inspirasjon for mange, også utenfor idretten, roser generalsekretær i Norges Svømmeforbund, Bjørn Soleng.

Holder foredrag

Mens Adam Wenham stort sett skal reise på samlinger og stevner med landslaget frem til 20. september, har altså Thunem et spesialtilpasset opplegg med mindre reisebelastning.

På vei tilbake fra NM stopper hun dog i Oslo for å holde foredrag for et eliteparti i taekwondo.

- Det er et foredrag om treningsmotivasjon. Jeg har hatt ganske mye motgang i min idrettskarriere, og holdt det gående likevel. Det er jeg veldig stolt av selv, sier Thunem.

Om det blir OL i Rio får formen vise. Akkurat nå gleder 26-åringen seg mest til EM i Portugal i mai, hvor hun overraskende nok får konkurrenter i fri i tillegg til rygg.

- Det gleder jeg meg kjempemye til. Om det er i EM eller OL jeg beviser at jeg er best betyr ikke så mye egentlig, sier Ingrid Thunem.