TROMSØ: Dark Skies Run er et terrengløp som ble arrangert i nasjonalparken Kielder Water and Forest Park i påsken. Stian tok en imponerende tiendeplass med tiden 3.34.58 på maratondistansen (42,6 km).

– Jo da, jeg er fornøyd med det. Det kan ikke helt sammenlignes med et vanlig maraton på asfalt. Det er ganske mange høydemeter og et vanskelig terreng. Det var faktisk storm også, sier Stian Dahl Sommerseth til iTromsø.

Se resultatene her.

– Jeg har jo aldri løpt et maraton, så du kan si jeg ble litt overrasket over at det ble tiendeplass, legger han til.

Lysforurensning

Så hva får en tromsøværing til å reise til De britiske øyer for å løpe maraton i mørket?

– Jeg fikk et tips om løpet gjennom International Dark Sky Association (IDA). Det er en organisasjon som jobber for bevare nattehimmelen og mot lysforurensning. Nasjonalparken jeg sprang i, er beskyttet for lysforurensning. Og når det blir mørkt, så blir det bekmørkt. Halve distansen måtte jeg løpe med hodelykt, forteller Sommerseth.

– Hvordan var det?

– Jeg er jo fra Tromsø, så jeg er vant til å springe i mørket. Det var nok verre for andre.

Neste mål: MSM

Nå er Midnight Sun Maraton (MSM) hans neste målsetting. Da blir det stikk motsatt: løping om natta, mens det er lyst ute.

– Rett etter løpet i England, så ga det ikke mersmak i det hele tatt. Men jeg kjenner nå at jeg har lyst til å løpe maraton flere ganger. MSM blir vel det neste klare målet, sier Stian Dahl Sommerseth, som egentlig spiller for TUIL.

– Jeg er jo fotballspiller og går på videregående skole, og jeg løper når jeg har overskudd og når jeg kan, sier han.

Karpe Diem-rap

Sommerseth har til gode å få spille på TUILs førstelag.

– Jeg vil egentlig gjøre det best mulig der jeg er, så får det være opp til trenerne å bedømme hvor god jeg er i forhold til andre spillere. Det viktigste er at jeg alltid gjør mitt beste og har det gøy, sier Sommerseth, som for noen uker siden også fikk rappe på Driv-scenen med Karpe Diem.

– Jeg har vært litt for mye i rampelyset i det siste, humrer han.

– Dark Skies Run og rapping med Karpe Diem var to veldig forskjellige opplevelser. Det ene var litt lettere å gjennomføre enn det andre. Og faktisk var det maraton. Begge deler var ganske rått, sier Stian Dahl Sommerseth.