Fra neste sesong trer den nye serieordningen i kraft. Dette vil medføre at det kun de fire beste lagene holder plassen og blir en del av den nye allnorske 3.-divisjonen. De åtte svakeste lagene rykker ned til 4.-divisjon og blir fordelt på kretsserier.

Her er vår vurdering av lagene vi tror havner på nedre halvdel:

12. ISHAVSBYEN

  • Trener: Geir Allertsen

  • Hjemmebane: TUIL Arena

  • Tabellplassering i fjor: 7

Målsetting for sesongen:

– Den nye serieordningen passer oss helt fint; vi blir ikke topp fire uansett. Da skal det snø på Bermuda først, sier Allertsen.

Treneren, som signerte kontrakt med klubben foran denne sesongen, har måttet bygge opp laget på nytt i vinter.

– Alt er borte, og det har vært en tung prosess. Vi har stort sett spilt fire mot fire på trening. Det har vært en helt annen jobb enn jeg hadde sett for meg. Spillerne mangler fortsatt mye pust, så vi ligger seks uker bak skjema, sier Allertsen.

Vår vurdering:

Byen har mistet nesten hele laget fra i fjor, inkludert spillende trener Martin Joakim Nilsen. Allertsen har fått inn mange nye spillere, men han har ikke fått med seg mye kvalitet inn i laget. De fleste spillerne er hentet fra Reinen som neppe holder 3.-divisjonskvalitet. Sisteplass er tipset.

TIL 3 med Mikael Lange og Tor Trosten i aksjon mot Kvaløya SK i fjor høst. Foto: Ronald Johansen

11. TROMSØ 3

  • Trener: Ola Rismo

  • Hjemmebane: Alfheim stadion

  • Tabellplassering i fjor: 1 i 4.div Troms

Målsetting for sesongen:

– Vårt mål er i all hovedsak å utvikle spillere, og resultatene kommer helt sikkert til å variere. Jeg har stor tro på guttene vi har, sier Ola Rismo.

Laget består i utgangspunktet av førsteårsjuniorer, og de kommer til å få det tøft mot fysisk overlegne motstandere.

– Vi skal konsentrere oss om å spille fin fotball og utvikle spillere, sier Rismo som derfor ikke har de største forhåpningene om å holde seg i divisjonen.

Vår vurdering:

Trolig ligaens største usikkerhetsmoment, da TIL 3 og TIL 2 utgjør den samme spillergruppen. I praksis betyr det at trener Ola Rismo kan stille to vidt forskjellige lag fra uke til uke. Å overleve på dette nivået blir nok i tøffeste laget for ungguttene, men i enkelte kamper kommer de til å stille bra og da blir de vanskelige å slå for alle lag i denne avdelingen.

10. HAMMERFEST

  • Trener: Ulf Rønquist

  • Hjemmebane: Breidablikk stadion

  • Tabellplassering i fjor: 9

Målsetting for sesongen:

– Det er bare én ting å spille for, vi må jo bare ha det utgangspunktet. Vi vet det blir tøft, og i fjor var vi ikke i nærheten av de fire beste. Men vi tenker langsiktig og det er ingen krise hvis vi går ned, forteller trener Ulf Rønquist.

Han har mistet de to latviske spillerne Vitalijs Artjomenko og Stanislavs Pihockis, i tillegg til de to kroatene Josip Tunjic og Anto Pejic som spilte høstsesongen i HFK. Tre av de fire spiller for øvrig videre i norsk 3.-divisjon. Førstnevnte i Sandnessjøen, mens den kroatiske duoen har meldt overgang til Eiger. – Ingen av de som er her nå får lønn for å spille fotball, og slik vil det også bli fremover. De som har dratt blir erstattet av lokale spillere som vi har tro på, sier Rønquist.Spissen Oddgeir Nordheim bøttet inn mål i 2014, men fikk første halvdel av fjoråret ødelagt på grunn av skader. Denne vinteren har han vært i full trening igjen, og dermed kan han fort finne på å bli et mareritt for motstandernes forsvarsspillere denne sesongen.

Vår vurdering:

At Hammerfest skal satse knallhardt på lokale spillere i de kommende sesongene er meget positivt. Dette medfører riktignok at de er sjanseløse på topp fire denne sesongen, men på sikt blir HFK et spennende lag.

Svein-Ove Thomassen, her i aksjon på TIL-trening sommeren 2013, har forlatt Tverrelvdalen foran denne sesongen. Foto: Øyvind Sivertsen

9. TVERRELVDALEN

  • Trener: Magne Medlie

  • Hjemmebane: Sparebank1 stadion gress

  • Tabellplassering i fjor: 1 i 4.div Finnmark

Målsetting for sesongen:

– Det blir selvsagt tøft, men vi skal gjøre det vi kan for ikke å rykke ned. Målet er i hvert fall å plassere oss så høyt som mulig, sier trener Magne Medlie.Han har mistet Svein-Ove Thomassen og Nicolai Skorpen Andersen til henholdsvis Alta og Bossekop denne vinteren. Duoen har erfaring fra høyere nivå, og spilte høstsesongen i Tverrelvdalen. Selv om de vil bli savnet har Tverrelvdalen flere strenger å spille på, og en spiller motstanderne må se opp for er Stein Arne Mannsverk som banket inn mål på bestilling i fjor.Laget skal spille de fire første hjemmekampene i Finnmarkshallen, siden hjemmebanen ikke blir spilleklar før i juni. Når gresset er grønt blir det imidlertid ingen kjære mor å komme på besøk til “Dalen”. Og i fjor vant Tverrelvdalen samtlige ni hjemmekamper i 4.-divisjon.– Det er en stor fordel for oss, og en vanskelig bane å komme til. Men vi skal nok bite godt fra oss på kunstgress også, sier Medlie.

Vår vurdering:

Tverrelvdalen er tilbake på nivå fire etter to sesonger i 4.-divisjon, men det blir nok med i år. De er svekket foran comebacket, og selv om de kommer til å bite godt fra seg på den tunge gressbanen i Alta blir det nedrykk.

8. ALTA 2

  • Trener: Mate Dujilo

  • Hjemmebane: Finnmarkshallen

  • Tabellplassering i fjor: 8

Målsetting for sesongen:

– Vi har en god stall og går for topp fire. Det er realistisk, mener assistenttrener Aleksander Tolk Solberg.

Laget avhenger både av egne prestasjoner og hvem som blir med fra A-laget.

– De A-spillerne som spilte en del for oss i fjor vil nok gjøre det samme i år. I tillegg har unggutta blitt ett år eldre.Laget gleder seg nok uansett ikke noe særlig til å reise til Tromsø. I fjor slapp de inn elleville 22 baklengsmål på de fire bortekampene mot TIL 2, Fløya, Ishavsbyen og Skarp.

Vår vurdering:

Vanskelig lag å tippe, med tanke på hvilke spillere de kan få med seg fra førstelaget. Kommer til å ta mesteparten av poengene hjemme, mens det blir tyngre på utebane. Får neppe med seg mange førstelagsspillere på tur, og da kommer de ikke til å være i nærheten av topp fire.

Salangen jubler for opprykk for halvannet år siden da de slo Lokomotiv Tromsø i siste serierunde på Fløyabanen. Foto: Jørund Wessel Carlsen

7. SALANGEN

  • Trener: Tor Inge Bakkemo

  • Hjemmebane: Idrettsheia kunstgress

  • Tabellplassering i fjor: 10

Målsetting for sesongen:

– Vi har ikke satt noen konkret målsetting, men jeg mener at vi skal kunne prestere bedre enn i fjor. Vi ser ikke for oss at vi klarer å bli blant de fire beste, men vi ønsker jo å vinne mange fotballkamper. Så vi skal ha det artig, og så får vi se hvor langt det rekker, forteller trener Tor Inge Bakkemo.Stammen i laget er med videre, og i tillegg har de forsterket med Erik Lomås og Mats Nordmo fra Senja.– Det er Salangen-gutter som kommer hjem etter å ha spilt flere år i 2.-divisjon, og toppen av 3.-divisjon. Så det er absolutt spillere som hever nivået, sier Bakkemo.

Salangen kan imidlertid gå en tøff vårsesong i møte med tanke på at vinteren har vært preget av både skader og sykdom for spillergruppa.

– To spillere mister sannsynligvis hele sesongen med korsbåndsskader (Ruben Sletten og Morten Kristoffersen). I tillegg har vi hatt så mange småskader og sykdom at det nesten blir feil å nevne enkeltspillere, og i noen treningskamper har vi faktisk slitt med å stille lag, forteller Bakkemo.

Vår vurdering:

Som nyopprykket i fjorårssesongen endte de på 10.-plass. Avsluttet sesongen svakt med kun ett poeng på de siste fem, men plassen i divisjonen var aldri truet siden det kun var ett lag som gikk ned. Har hatt en tung vinter med skader og sydom, men har likevel sett solide i cupen. Holder ikke plassen, men gjør seg heller ikke bort.

Følg med i morgen – da kommer vår vurdering av øvre halvdel.