LAKSVATN: Lørdag formiddag arrangeres det første lokale sykkelrittet for sesongen. På Laksvatn er start og mål for Tour de Lax som sykles for tiende år på rad.

Per onsdag ettermiddag var cirka 180 personer påmeldt til rittet, noe som gjør at rekorden på 214 fra 2010 kan ryke.

– Det er morsomt at så mange har meldt seg på, og vi håper å slå rekorden i jubileumsåret. Vi havner nok på 200 pluss i antall deltakere, og er fornøyde med det, sier rittleder Odd-Helmer Larsen til iTromsø.

700 kilometers ritt

En av dem som er påmeldt er fjorårets vinner Andreas Setting. Tromsø Cykleklubb-deltakeren ser på helgas ritt som trening inn mot viktigere oppgaver utover i sesongen.

– Formen er helt okei, men aldri bra på dette tidspunktet av året for min del. Senere i vår skal jeg sykle et tredagersritt i alpene som går over tre dager, 20 mil og 9000 høydemeter sammen med Eirik Stene. Over sommeren venter Offroad Finnmark 700 som jeg skal sykle sammen med Einar Bjørn. Det tok meg flere måneder å komme meg etter at jeg deltok i 2014, og da sa jeg at jeg aldri mer skulle sykle det terrengrittet. Den gang da hadde jeg betennelse ankler, håndledd og ei skulder, sier Setting til iTromsø.

– Vi bestemte oss på nytt i fjor at vi måtte prøve på nytt i Offroad Finnmark etter at vi ble nummer to sist gang, og har blant annet trent oss opp til.

Lokale håp

40 år gamle Setting, som er trener i ungdomsgruppa til sykkelklubben, håper å se at unge løpere tar opp kampen på den 104 kilometer lange distansen lørdag.

– Det er alltids noen som kommer opp og tar steg. Jeg håper noen lokale kommer opp og utfordrer, sier Setting som nevner navn som Odin Eikeland og Herman Hermansen som mulige kandidater.

– Engasjement

Rittlederen tror Tour de Lax kommer til å vare i mange år til, men ser en utfordring bokstavelig talt i veien.

– Hvert år må vi gå igjennom ruta for å se sjekke om det er steder asfalten ikke er bra nok. Standarden blir dårligere og dårligere for hvert år, men vi har heldigvis et godt samarbeid med Veidekke. Dersom forholdene blir dårligere kan det like fullt være at vi må legge om løypa på sikt, sier Larsen til iTromsø.

– Asfalten bruker å være litt oppsprukket, men slik er det bare, sier Setting.

Siden det er 10 år siden første Tour de Lax har arrangørene forsøkt å gjøre noe ekstra med rammen rundt.

– Vi har forsøkt å få i gang litt mer engasjement rundt løypa for å få folk til å heie litt. Det blir ikke Arctic Race-tilstander, for vi er lykkelig som et lite ritt, men vi gleder oss masse, sier Larsen.

VANT: Trond Kristoffersen vant 54 kilometerdistansen av Tour de Lax i fjor. Foto: Tobias Stein Eilertsen