Vaeng Røtnes slo OL-uttatt utøver og ble norsk mester

Fredrik Vaeng Røtnes (20) tok i dag sin første NM-tittel i kappgang - og gikk inn til ny nordnorsk rekord.

NM-gull: Her er Fredrik Vaeng Røtnes med gullmedaljen.  Foto: Privat

sport

Distansen var 10.000 meter og BUL Tromsø-utøveren krysset målstreken på Fana stadion på tiden 42.02 - 40 sekunder foran OL-uttatte Håvard Haukenes.

– Det er jeg litt stolt over. Vi var to stykker som gikk. Og han jeg gikk imot var en OL-uttatt utøver, så jeg hadde ikke forventninger om å slå ham, sier Fredrik Vaeng Røtnes til iTromsø.

Uvant tempo

Men at Vaeng Røtnes skal komme til OL allerede i år, er nok ikke realistisk.

– Dette var 10.000 meter. Haukenes er tatt ut på femmilla, og det er veldig stor forskjell på en og fem mil. Det er et helt annet tempo. Han trener på å holde tempoet i farten på en femmil, sier kappgjengeren.

Og fortsetter:

– Når vi går i denne farten her, så får kroppen et lite sjokk. Den gjør noe den aldri har gjort før, men det er veldig god trening for meg og Håvard. Vi utsetter kroppen for uvante ting og blir sterke. Denne sesongen har jeg satset mest på 20-kilometer.

Nordnorsk rekord

Tiden 42.02 er 1 minutt og 50 sekunder bedre enn hva Røtnes har gjort på bane tidligere og soleklar ny pers. Det er også ny nordnorsk rekord.

Likevel er ikke 20-åringen helt fornøyd.

LES OGSÅ: Mattegeniet som skal bli olympisk mester

– Planen var å gå under 41.00, men det gikk litt for fort for at teknikken skulle henge med, sier han.

Etter 8.000 meter fikk han sitt andre røde kort, og måtte dermed passe seg. Hadde han fått ett til, viille han blitt disket.

– Teknikken sviktet litt i dag. Jeg var ikke godt nok trent til å holde dette 10.000-tempoet i dag, sier Fredrik Vaeng Røtnes, som i morgen går 20-kilometer i Bergen.

Der er også Erik Tysse ventet til start.

– Men jeg tror nok ikke jeg skal henge meg på ham, sier BUL Tromsø-utøveren.

Fredrik Vaeng Røtnes takker treneren Mats Lundin, Klinikk 24 og Olympatoppen v/ Ingrid Mellem Mortensen for topp oppfølging i trenings- og restitusjonsarbeidet.