Marcus Dons er ingen hvem som helst i golfmiljøet i Nord-Norge. Der mange sliter med å vinne et nordnorsk mesterskap, så er han er den eneste som har vunnet NNM fire ganger. Kommende helg jakter han det femte trofeet i NNM, og det på Tromsøs eneste golfbane.

– Jeg vant mesterskapet i fjor, men i år er det endelig på hjemmebane. Det er en bane jeg kjenner veldig godt, og jeg må innrømme at jeg har ambisjoner om å vinne på nytt, sier golfveteran Marcus Dons.

Spilt golf i 17 år

For Dons er en svært rutinert herremann i golf. 29-åringen startet golfkarrieren i 1999, og har dermed holdt på i 17 år.

– Det var nok mer spill tidligere da jeg var student, og dro til Breivikeidet på formiddagen og fikk spilt opptil flere runder. Nå har det blitt en del mindre etter at jeg startet å jobbe, sier Dons, som jobber på hurtigruta som businesscontroller.

Han er en av favorittene til å vinne til helga, i det som er årets høydepunkt i sesongen for golfmiljøet i Nord-Norge.

– Hvis man spør rundt om i golfmiljøet i landsdelen, så tror jeg de aller fleste holder en knapp på Marcus, sier Rune Karlsen, daglig leder i Tromsø Golfklubb.

Det er 90 golfentusiaster som deltar til helgas mesterskap.

– Det legger jo litt ekstra press på meg, men jeg har blitt såpass rutinert og spilt denne turneringa opptil flere ganger, så det skal jeg klare å takle, sier Dons med et smil, som lar idretten være en hobby fremfor noe annet.

– Jeg føler at jeg behersker spillet veldig godt, og det er alltid noe nytt å lære. Etter 17 år blir man fortsatt fascinert av gode slag, men har nok lagt drømmen om noe mer enn spill på hobbybasis bak meg, sier tromsøværingen.

Få i juniorklassen

Tromsø Golfklubb har rundt 400 medlemmer i klubben, og er sådan en stor klubb i byen med det antallet.

– Vi er blant de største idrettslagene er et av de største i byen, og er nok større enn det mange tror, sier Karlsen.

Men selv om de presumptivt beste spillerne i Nord-Norge ankommer Tromsø for å avgjøre hvem som er best i landsdelen i en av verdens største idretter, så er det ikke mange unge som driver med idretten akkurat nå.

– I juniorklassen for jenter er det ingen som er påmeldt, mens det kun er fire spillere i juniorklassen for gutter. Det er klart, akkurat nå er det ikke attraktivt nok for unge å kjøre 40 minutter ut til en bane for å spille, og vi må bli flinkere på å rekruttere jenter i idretten. De som er medlemmer gjør en god jobb, men vi må nok ta det opp enda et hakk på markedsføringen av oss og idretten i Nord-Norge, mener daglig leder.