Denne tabellen skaper full forvirring: – Den gir ingen mening

Basketsupportere, spillere og trenere skjønner lite av det nye poengsystemet i BLNO.

OPPGITT: Kenneth Webb mener det nye poengsystemet ikke hører hjemme i en toppliga.  Foto: Skjermdump bl.no og Øyvind Sivertsen

sport

TROMSØHALLEN: I bunnen av tabellen ligger Persbråten som har tapt alle fem kampene. Likevel har laget rasket med seg fem poeng. Tromsø Storm har vunnet to kamper og tapt fem. Vanligvis skulle det betydd fire poeng. Men nei da, Storm har ni poeng.

På Twitter skriver basketsupporter John-Kristian Dalseth:

«Hey @basketnorge, kan dere få sendt tabellansvarlig på det matematikk-kurset snart?»

Men tabellansvarlig har faktisk regnet helt korrekt. Det er nemlig innført et nytt poengsystem denne sesongen.

Det gis to poeng for seier, men også ett poeng for tap. Og null poeng til lag som ikke stiller opp til kamp.

– En «feel good-greie»

Kenneth Webb sukket oppgitt da iTromsø spurte om tabellen etter trening.

– Vet du hva? Du kan få 27 poeng i ligaen uten å vinne denne sesongen. Vi vant 13 kamper i fjor og endte opp på 26 poeng. Du kan altså vinne null kamper og få mer poeng enn i fjor. Det gir ingen mening, sier Webb.

Argumentasjonen for det nye systemet er altså at lag som eventuelt ikke møter opp skal straffes med null poeng. Og man blir altså belønnet med ett poeng for å møte til kamp.

Her kan du lese tingdokumentene der poengsystemet omtales på side seks.

– Hvor mange lag har egentlig trukket seg fra kamper i denne ligaen? Sannsynligvis null. Poengsystemet er blitt en «feel good-greie», men BLNO er jo en konkurranse, sier Webb.

Nå blir alt korrekt til slutt, men akkurat nå har tabellen noen rare utslag: Kongsberg Miners har vunnet seks av seks kamper og har 12 poeng, men Nidaros Jets er foran på tabellen med fire seire. Siden de har tapt ytterligere fire kamper har nemlig også Jets 12 poeng.

Den rutinerte treneren har aldri hørt om et slikt poengsystem før. Men i tingdokumentene hevdes at:

«Internasjonalt i nesten alle ligaer og EM, VM har man to poeng for seier, ett poeng for tap og null poeng for forfeit/walkover.»

– Dette hører ikke hjemme i en toppliga, men muligens på aldersbestemt nivå. Men det er hva det er, så vi får bare spille med det, sier Webb.

Forvirret

Tromsø Storm-spiller Henrik Lange har også vært forvirret når han skal sjekke tabellen.

– Jeg har akkurat skjønt den. Det er helt unødvendig og latterlig å ha et slikt poengsystem. Jeg skjønner tankemåten, men det trengs ikke i toppserien. Nedover i divisjonene skjer det sikkert at lag trekker seg. Da burde man heller straffet lagene hardere - med minuspoeng, sier Lange.

Nettstedet kurvball.no har også omtalt det nye poengsystemet.

Turneringsansvarlig Eivind Jensen i Norges Basketballforbund sier følgende til iTromsø i kveld:

– Dette ble enstemmig vedtatt på tinget, der også Tromsø hadde en representant. Det er ikke noe omstridt, dette her.

– Er det virkelig slik at alle internasjonale ligaer har dette poengsystemet?

– Alle FIBA-turneringer har det slik, i alle fall. Jeg mener det er slik i Euro League også. Dette er rett og slett en tilpasning til internasjonal standard, svarer Jensen.

Men:

– Det er flere som tror tabellen er feil. Når vi får forklart at det er et vedtak på tinget som er bakgrunnen og begrunnelsen for poengsystemet, så skjønner folk det. Det er egentlig ingen som har klaget på det, sier Eivind Jensen.