TIL skal være klare for å gå i forhandlinger med HamKam om Helstrup

Gaute Helstrup (44 på fredag) er mannen Tromsø prøver seg på i trenerjakten. Nå skal de ha signalisert at de er klare for å gå i forhandlinger for å løse ham kontrakten fra divisjonskollega HamKam.

TROMSØ-AKTUELL: Gaute Helstrup er fra Tromsø og har tidligere spilt for klubben. Nå kan HamKam-treneren også bli trener på Alfheim.  Foto: Ronald Johansen

sport

Eurosport meldte tidligere torsdag at den nåværende HamKam-treneren er den Tromsø har bestemt seg for skal etterfølge sparkede Simo Valakari, og NRK erfarer at han har sagt opp jobben på Briskeby.

– Vi kommenterer ikke kontrakter klubben har mellom spillere og trenere. Vi forholder oss til at Gaute er vår hovedtrener. Han er på vei til Hamar, sier styreleder Rune Strand i HamKam til VG.

– Er han faktisk det?

– Det er meddelt oss. Fra ham til klubben, svarer Strand.

Ifølge VGs opplysninger har HamKam mottatt signaler på at Tromsø er klare for å gå i forhandlinger for å få ham ut av kontrakten. Den varer egentlig ut denne sesongen, og Obosligaen skal etter planen starte med kamper 7. juli.

– Vi gir ingen kommentarer på prosesser eller navn. Det kan jeg ikke svare på, sier Tromsøs styremedlem Lars Espejord om det stemmer at de har henvendt seg til HamKam.

– Er dere forberedt på å betale ut en trener dere skal ansette?

– Det kommer an på hva slags trener vi lander på. Det kan hende vi kommer i en sånn situasjon. Jeg kan ikke utelukke det, svarer Espejord, som uttaler seg til media om Tromsøs trenerjakt.

Har vært permittert

Samtidig har Helstrup vært permittert siden mars. Nå har HamKam justert arbeidsgraden opp fra null til 55 prosent stilling, men arbeidsmiljøloven åpner for at en helt eller delvis permittert arbeidstager har rett til å si opp jobben med 14 dagers varsel til arbeidsgiver.

Rune Strand i HamKam vil ikke svare på om Helstrup har benyttet seg av denne muligheten i lys av NRKs artikkel om at 43-åringen har sagt opp.

Siden norsk fotball ble smittet av corona har dette vært en hittil uløst gåte om det også gjelder arbeidstakere i fotballen på tidsbegrensende kontrakter. Jurister er ikke blitt enige, iallfall ikke når det kommer til spillere.

Forskjellen på trenere og spillere er at for spillere må NFF godkjenne overgangen mellom to klubber. Det gjelder ikke på samme måte for trenere.

Da Helstrup tidlig ble lansert som en av Simo Valakaris mulige etterfølgere spurte VG Lars Espejord om hvordan klubben så for seg å «utnytte» coronasituasjonen med å prøve seg på en permittert trener.

Da svarte han:

– Det kan jeg ikke tenke meg. Sånn tenker vi ikke.

Torsdag stilte VG det samme spørsmålet på nytt til Espejord – om det forblir slik i Tromsø.

– Jeg sa vel ikke konkret det. Kanskje jeg sa det. Men mitt utgangspunkt er at vi skal ha et ryddig forhold til klubbene, svarer Tromsøs styremedlem.

HamKams sportssjef Espen Olsen viser til styreleder Strand rundt spørsmål om Helstrup. I en sms svarer han «Vet ikke» på spørsmål om han blir ny HamKam-trener hvis Helstrup reiser til Tromsø.

Han har tidligere trent Strømmen i Obosligaen.

– Innstiller ikke sportssjefen den nye treneren overfor styret?

– Jo, men denne sportssjefen er ikke så frekk at han lanserer seg selv, svarer Olsen med glimt i øyet og smileemoji.