«Toisoweto» Joachim og Egons blogg fra Sør-Afrika #1

Da fotball-VM kom til Sør-Afrika

... og to bleikfiser bestemte seg for å bo i Soweto og rapportere derfra.

  Foto: Fernando Vergara/Scanpix

sport

I 2010 ble min gode venn Joachim Førsund og undertegnede spurt av TV2 om å gjøre en skrivejobb for dem, i anledning fotball-VM i Sør-Afrika.

Vi hadde skrevet ei bok fra VM i Tyskland fire år før, der vi kjørte bobil og levde på pølser og øl i fem uker, mens vi skrev ned handlingen langs shabby campingplasser og lurvete fancamps. Ideen var å oppleve VM slik fans flest gjorde det.

Nå var det tidenes første VM i Afrika, og vi ble spurt om å gjøre noe lignende.

Jeg husker ikke helt hvordan og hvorfor det ble sånn, men vi var iallfall veldig opptatte av at det skulle bli jævla autentisk. Vi skulle ikke bo på luksushotell og mingle med masse vestlige journalister, men vi så vel ikke helt for oss hvor langt det skulle tas i motsatt retning, og dermed endte vi til slutt opp med å bo i den myteomspunne og ombruste townshipen Soweto, hjemme hos en forhenværende gangster, som nå satt i rullestol, etter et brutalt gjengoppgjør mange år i forveien.

Det ble noen helt enormt intense uker, der Joachim og jeg skrev annenhver tekst og sendte til Norge, fra diverse shady internettkafeer, og fra noen private hus der det var provisoriske nettløsninger.

I ettertid er det lett å skjønne at de hjemme ble bekymret, og ikke minst at TV2 flere ganger ringte og ville forsikre seg om at det gikk bra med oss. Som det i og for seg gjorde også. Men de skulle bare visst, både de hjemme og TV2. For det var jo et ganske vanvittig opphold, og noe av det mest minnerike vi begge har vært med på. Og dette skrev vi og rapporterte hjem om.

Bloggen ble hetende «Toisoweto», men den ble ikke skikkelig distribuert, og siden vi verken var på Twitter eller Facebook i de tider, var det så som så med spredningen av den også.

Når jeg nå sitter og blar gjennom tekstene (de har for lengst forsvunnet fra TV2s sider og internett som sådan), og ser på bildene derfra, virker det hele som om det skjedde i en drøm, eller i et slags speisa parallellunivers. Og det var jo det det gjorde også.

Eliteserien har nettopp startet, og Premier League er i gang, men selvsagt for tomme tribuner. EM er avlyst og Champions League er lagt på vent. Da passet det bra å publisere disse ti år gamle tekstene og gi dem nytt liv.

iTromsø vil fra i morgen, og de to neste ukene, re-publisere disse tekstene fra Soweto, med én ny hver dag.

  Foto: Privat