DAG (68) BLE HJERTEOPERERT FOR SEKS ÅR SIDEN

Satser mot hopp-NM

Dag Tessem (68) ble hjerteoperert for seks år siden. Likevel hopper han på ski som aldri før

PÅ HJEMMEBANE: Dag Tessem har hoppet over 1.000 hopp i Grønnåsen. 

TOK GULL: Her svever Dag Tessem mot NM-gull i 1970. 

sport

I helgen deltok 68-åringen på et kretsrenn på plast i Linnerudkollen. Der slo han alle ”søringan” etter hopp på 37 og 38 meter i K39-metersbakken.

– Vi dro nedover mest for moro skyld. Stein Johannessen, Magne Ånensen og jeg har trent og forberedt oss godt til årets sesong og lagt et mye bedre grunnlag fysisk enn tidligere. Jeg er i bedre form enn på mange år. Alderen går opp, og det gjør også formen. Det er veldig artig, sier Tessem.

iTromsø møter Tessem i Grønnåsen. Her har han hoppet over 1.000 hopp, selv om bakken først ble ferdig da han var blitt veteran.

– Jeg hadde egentlig sluttet å hoppe, men plutselig var jeg i gang igjen, sier Tessem.

Tok NM-gull

68-åringen begynte med skihopp for 60 år siden. Han deltok på kvalifiseringen til OL i Grenoble i 1968, uten at han kom med på det norske laget. To år senere ble Tessem norsk mester i hoppernes B-klasse og dermed den første norske vinteridrettsutøveren fra Tromsø som vant NM-gull.

LES OGSÅ: Ildsjelpris til Johannessen

Årene gikk, men gløden for skihopping har aldri gitt seg. I 2008 trodde han imidlertid at han hadde tatt sitt siste telemarksnedslag. Nærmest ved en tilfeldighet ble det oppdaget at Tessem hadde litt trange blodårer. Han måtte gjennom en hjerteoperasjon og fikk operert inn fem bypass.

– Jeg hadde hoppet på ski så lenge og synes nok det var på tide å slutte mens leken var god. Jeg spurte derfor kirurgen om dette, men han sa jeg var god som ny etter operasjonen og at jeg bare skulle hoppe!

Og det har han altså gjort. Den fine seieren sist helg, var en god start på sesongen. I april er det veteran-NM, nærmest på hjemmebane, i Skjærhaugen i Øverbygd.

LES OGSÅ: Lekström i sorg

– Hva kan du få til der?

– Det vil jeg ikke spekulere i, men om alt klaffer slik som sist helg har jeg absolutt muligheter. Det som er moro er å få til å hoppe og ha det gøy. Når man da vinner noe, er det en artig opplevelse og overraskelse, sier Tessem, som sammen med sine kompiser også vurderer å reise til veteran-VM i Finland denne sesongen.

LES OGSÅ: Ytrehus mister Storm-kampen

Han er glødende opptatt av rekruttering og ønsker at Tromsø så fort som mulig kan skilte med en 90-metersbakke.

– Jeg håper det blir en realitet av planene om Barents stadion, sier Tessem.

Klassisk stil

Som godt voksen hopper har han innsett at han har noen begrensninger.

– Man skal lytte litt til kroppen. Jeg må innse at når jeg begynner å nærme meg 70 år, så må jeg være litt forsiktig. Som veteraner hopper vi i K50- og K70-bakker. Grønnåsen (K70) er den største bakken jeg hopper i, forteller Tessem.

– Hopper du v-stil eller den klassiske stilen?

– Vi prøvde litt med v-stilen, men når det ble større bakker og litt vind ble det fort klassisk igjen.

– For vår generasjon var nedslag veldig viktig. Mange i dag sliter med nedslaget på grunn av v-stilen. De må ofte jobbe hardt for å få det til. Der har vi ”gamlingan” en fordel, sier Dag Tessem.