Fotballkrigere klar for seriedebut

- Vi skal peise på og spille hardt

Tromsø Trailblazers satser på å bite godt fra seg når de går inn i norsk seriespill.

DEBUTKLARE: Tromsø Trailblazers er godt i gang med oppkjøringen til deres første sesong i seriespill. Bak fra venstre: Carl Christian Heffermehl, Marius Prytz, Mikael Stoltze, Andreas Kjus Joa, Vegard Olsen, Martin Monsen, Runar Karlsen Lajord. Foran: Tage Kristoffersen, Bjørn Rønning Petterson, Mats Olsen, Simen Hartvigsen, Johan Schage, Martin Lien, Torstein Søgard, Petter Jensen, Marcus Boyne, Mikke Hurri.  Foto: Lars Eidissen

FORMASJONER: Tromsø Trailblazers terper på formasjonene.  Foto: Lars Eidissen

TRENER: Sveinung Søberg Løfaldli gir sine instruksjoner.  Foto: Lars Eidissen

sport

Det trenes intenst på Tromstun. Til våren venter Vålerenga Trolls, Haugesund Hurricanes, Gjøvik Swans, Kolbotn Hunters og Tønsberg Raiders. Tromsø Trailblazers, stiftet så sent som i 2013, skal debutere i norsk seriespill.

- Vi skal peise på og spille hardt. Vi tror vi kan få inn noen knallere og vinne mange kamper, sier kaptein Petter Jensen (22) om seriedebuten som venter.

Trener Sveinung Søberg Løfaldli deler optimismen, selv om Tromsø er ranket som det svakeste laget, siden de ikke har noen resultater å vise til.

- Vi kommer helt sikker til å tilføre noe til norsk 2.-divisjon som de ikke har sett før. Vi satser på å vinne de fleste kampene, sier treneren offensivt.

Styrket av ex-Viking

En spiller på laget som vet hva som møter Tromsø Trailblazers, er Andreas Kjus Joa (22). Den storvokste spilleren har tidligere spilt for Oslo Vikings.

- Hvordan er nivået i Tromsø?

- Overraskende godt. Jeg vil ikke si det er dårlig. Guttene vet hva de driver med, så jeg ser frem til å spille med dem, sier Joa.

Han har tidligere spilt på øverste nivå, og kjenner derfor bare et par av lagene som vil møte Trailblazers i 2.-divisjon.

- Av lagene som stiller opp i andredivisjon er det bare Trolls og Seahawks jeg har erfaring med. Trolls spiller hardt. Vi kan vente oss motstand, men jeg tror ikke det er noe vi ikke kan ta, sier 22-åringen.

Og laget har mulighet til å få solid matching før sesongen starter. Man vil trolig dra på treningsopphold til Rovaneimi, og kan også får skubbet seg på god motstand i Norge.

- Vi har en stående invitasjon fra den regjerende Norgesmesteren (Kristiansand Gladiators) til å komme på treningsleir til dem, forteller Løfaldli.

Får reisetilskudd

I dag teller Trailblazers-troppen 25 mann. Det er ikke tilstrekkelig i en krevende sport, mener treneren - selv om kampene spilles med 9 mann på banen i motsetning til eliteserien, hvor 11 er i aksjon samtidig.

- Vi håper å komme opp i 30 mann, så hvis noen har lyst til å prøve seg er det bare å ta kontakt, sier Trailblazers-treneren, som vil ha med seg full tropp til bortekampene.

Forbundet, Norske Amerikanske Idretters Forbund, legger til rette for seriedebuten. Et reisefond, finansiert av forbundet selv og klubbene, skal dekke turer til og fra Tromsø med inntil 2.000 kroner per spiller. Altså en reisestøtte på cirka 50.000 kroner per tur.

- Det gjør det mye enklere å drive med amerikansk fotball i Tromsø. På sikt må det være et mål at vi blir mer bærekraftig. Men dette er godt starthjelp når vi prøver å få i gang et idrettslag, sier Sveinung Søberg Løfaldli.

Trailblazers skal på to borteturer før et eventuelt sluttspill i kommende sesong, og får samtidig besøk av Haugesund, Kolbotn og Tønsberg på hjemmebane. Sesongen starter i april.